Ledare: Våldsdåd blir politiska slagträn – om de kan ramas in "rätt"

Illustration: Jens Almroth


Nystarten av Almedalen kommer troligen att främst gå till historien för det brutala mordet på öppen gata på en av de många seminarie- och paneldeltagarna. Offret var SKR:s samordnare för arbetet för psykisk hälsa, och hennes misstänkte mördare har enligt uppgifter till medier erkänt att hon var det tilltänkta offret.

Att knivmannen förutom en lång historia av psykisk ohälsa dessutom varit aktiv i nationalsocialistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har givetvis fångats upp av personer som vill dra politiska växlar på dådet.

Det här är numera den normala logiken i medier och sociala medier så snart ett uppmärksammat offentligt mord eller allvarligt våldsdåd som i någon mening kan betraktas som politiskt eller ideologiskt begås.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!