Ledare: Mångkulturens karta stämmer inte med verkligheten

Illustration: Jens Almroth


Den kulturella friktionen mellan svenskar och de stora invandrargrupperna från Mellanöstern och Afrika ger upphov till rubriker var och varannan dag. Det framstår som allt mer uppenbart för den som inte är djupt investerad i tanken om "mångkultur" att den är en omöjlig ekvation, men frågan är hur lång tid denna för Sverige rätt oerhörda insikt tar på sig att slå rot, och vilka konsekvenserna blir.

Den senaste historien handlar om asylboendet Galaxen i Olofström, där ukrainska flyktingkvinnor fått till sig att de inte kan klä sig hur som helst eftersom det kan provocera män från andra kulturer som bor där.

En lokalpolitiker uppgav senare till SR att det hela har rört sig om ett förbud mot att gå i bikini i matsalen, vilket väl även de flesta svenskar skulle kunna gå med på är en rimlig regel. Oavsett om sista ordet är sagt i den här historien var det troligen just bilden att kvinnor i Sverige av en svensk institution fick order att anpassa sig efter en anständighetskultur från en annan del av världen som fick diverse topplock att flyga, som det heter.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!