Ledare: Det finns inte alltid en enskild syndabock för det orimliga
Illustration: Jens Almroth


Uppdrag granskning i SVT har fortfarande en unik genomslagskraft i det svenska medielandskapet. Det är nästan som om vi tyst gjort upp om det, på typiskt svenskt manér: När UG tar upp det är det på riktigt. Då får det konsekvenser. Det gäller givetvis inte vartenda avsnitt, men UG måste ha en unik kvot när det gäller reportage som sedan leder till reella följder ute i samhället.

Nu har UG gjort en rejäl genomlysning av det så uppmärksammade fallet med en ung syrisk våldtäktsman som fick 840 000 kronor i skadestånd av JK, som även omnämnts på ledarplats i Epoch Times. Han var på intet sätt oskyldig, utan det hela handlade om att resultatet av en åldersbedömning gav vid handen att han dömts till en för lång påföljd i relation till sin ålder. Ett av hans offer tilldömdes 50 000 kronor, vilket hon inte kunnat utkräva av gärningsmannen – och som inte ens får utmätas från de 840 000 som han fick direkt i handen av staten. Utöver detta verkar gärningsmannen inte kunna utvisas, trots dom om detta.

Det är ett gediget reportage, och UG vänder på ännu fler stenar i en redan mycket upprörande historia. Det visar sig att åldersbedömningen mycket väl kan vara felaktig. Ingen del av Myndighetssverige framstår i bra dager. JK, som fått bära mycket av hundhuvudet, blir bara en i raden. Hela fallet bryts till sist ner på en nivå där egentligen ingen enskild kan anklagas för att ha begått något grovt fel. Man har som mest inte varit tillräckligt nitisk, eller för lättsinnig och kall inför gemene mans rättskänsla. De orimliga konsekvenserna kan inte läggas framför någon enskilds dörr.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!