Att ha telefonen i handen medan man kör bil kan vara dyrt. Det fick Hawsin Sohrabi erfara. Hon är en av de 105 personerna som hittills åtalats för mobilanvändning under bilkörning sedan lagen trädde i kraft.
Sohrabi berättar för Expressen att hon satt i Stockholms morgontrafik när hon haffades.
– De åkte förbi i bussfilen och såg att jag hade telefonen i handen. Då stannade de och så lade de sig bakom mig och satte på blåljus, säger hon.
Den nya lagen som trädde i kraft 1 februari i år syftar förstås till att minska antalet olyckor i trafiken. Nu är det förbjudet att sms:a, rattsurfa och prata i telefon utan handsfree.
Hur höga böterna ska vara är ännu inte bestämt, men Sohrabi fick 1 500 i böter efter ett beslut i tingsrätten. De flesta av de 105 domarna i februari slutade med böter på 1 500 kronor, skriver Expressen.
Det är kostsamt att alla ärenden går till tingsrätten, men än så länge kan inte polisen bötfälla på plats.
– Om det inte hade varit så här så skulle det ju vara upp till varje beslutande åklagare, och då hade en kunnat få 1 000 kronor och en annan få 2 000 kronor i böter, säger Stina Brindmark som är kammaråklagare på trafikenheten i Karlskrona till tidningen.
Redan 2013 skärpte riksdagen lagen kring mobilanvändning i bil, genom att förbjuda användningen om det påverkade körningen. Skärpningen hjälpte dock inte så mycket som man önskat.
– En tydligare regel gör att fler kommer att följa den, sade infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.
Ett annat av åtalen efter den nya lagen gällde en 21-årig kvinna i Kristianstad som en vecka efter att lagen trädde i kraft stoppades av polisen i Århus.
Kvinnan uppmärksammades då hon körde rakt förbi poliserna samtidigt som hon ”svepte till höger med tummen för att byta låt på Spotify”, skriver 24Kristianstad.
Hon sade i förhöret att hon förstod riskerna med att använda mobilen samtidigt som hon körde men att hon inte kände till lagändringen.
Hawsin Sohrabi som pratade med Expressen säger att hon var medveten om den nya lagen, men att hon ”inte tänkte på att hon kunde åka fast”.
– Jag frågade direkt om de stannade mig för att jag höll telefonen i handen, säger hon.
Hon erkände brottet på plats och blev senare kallad till tingsrätten genom ett brev.
Åklagarmyndigheten kommer så småningom att kunna utfärda strafförelägganden, skriver Expressen.