Lång väg till arbete för ukrainska flyktingar

Kritik mot långa myndighetsprocesser

Serhii och Anna Troshchylo kom till Sverige i april med barnen Anastasiia, Alina, Sofia, Daniil, Weronika och Yuliia. De har ännu inte fått arbete. Foto: Privat


Regeringen vill underlätta för ukrainare att få arbete i Sverige och myndighetsprocesser har snabbats upp. Samtidigt väntar två familjer i Södermanland på jobb efter snart ett halvår av utdragna processer.

Den 24 februari till den 15 september sökte 45 000 ukrainska flyktingar skydd i Sverige. Bland dem finns familjerna Konkova och Troshchylo som den 2 april kom till Näshulta i Södermanland. Sedan dess har Tommy Kvarsell hjälpt dem med bland annat ansökningar till Migrationsverket, Skatteverket, arbetsförmedlingen, skola, skolskjuts och bankärenden.

Liubov Konkova tillsammans med barnen Oleksandr, Nadiya, Bogdan, Eugeniusz och Maxim. Foto: Privat

Han säger att de får intensivstudier i svenska och att de vill få arbete, men att vägen dit är krånglig och tidskrävande.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!