Länder inför "bäst-före-datum" på vaccinpass
I Schweiz och Österrike får det inte ha gått mer än 360 dagar sedan den senaste vaccinsprutan – då är covidpasset inte giltigt. Arkivbild. Foto: Mikael Fritzon/TT


Vem räknas egentligen som fullvaccinerad? Om bara ett par veckor införs krav på vaccinpass i Sverige, men synen på vem som är fullvaccinerad skiljer sig åt i Europa. I ett växande antal länder har vaccinpasset ett utgångsdatum.

I takt med att en fjärde våg av coronavirus dragit in över en rad europeiska länder diskuteras nya åtgärder för att få bukt med smittan. Enligt experter har vaccinerna visat sig vara sämre än förväntat på att skydda mot smittspridning, och dessutom syns en avtagande skyddseffekt.

Allt fler länder har därför satt ett utgångsdatum på covidpassen. Det räcker inte längre med att ha vaccinerat sig med två doser – det får inte heller ha gått för lång tid sedan sista sprutan för att passet ska ses som giltigt.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!