Efter att skolminister Jan Björklund 2011 presenterade en läroplan om att grundskolan inte bör innehålla religiösa inslag har många svenska traditioner stöpts om i en modern, värdeneutral tappning. Inför jul talas det numera om historielösa ”ljusfester”, ”X-mas” eller ”vinterdryck” – det känns definitivt som att vi rör oss mot nya tider.
Lucia, det katolska ljusets helgon, stod förra veckan i centrum och det blev tydligt att många är av åsikten att lucia är en tradition i förändring. På Mariehemsskolan i Umeå prövade man på ett ”konfessionsfritt” luciafirande, där man avlägsnade alla kristna inslag, vilka enligt körledaren Jörgen Persson ”har exkluderat så många barn genom åren”. Tomtar, pepparkaksgubbar eller lucia är inte tillräckligt könsneutrala, så alla tioåriga ”hens” ombads att klä sig i glitter, ljus och könsneutrala dräkter.
Vad Persson kallade en ”diversifierad barnkör”, var alltså i själva verket en kör där alla var lika klädda. Inte så mycket ”mångkultur” som ”nollkultur”, hade en del kunnat anmärka.