Lotta Gröning: Misslyckad energipolitik kräver en omstart – gärna till hösten

Rikspolitik ur ett landsbygdsperspektivElpriser och energipolitik polariserar landet och skapar misstro mellan norra och södra Sverige. Det är lätt att förstå. Med elbrist i söder och flerdubbelt högre elpriser än i norr ropar drabbade människor efter rättvisa. Rättvisa har norrlänningar ropat efter i årtionden.

Vattenkraften tillsammans med den enorma exploateringen av vindkraft, som är landets viktigaste energikällor och grunden för välfärden, har inte gynnat norrlänningarna nämnvärt. Tvärtom har statens politik styrd av urbana normer resulterat i en strategisk utflyttningspolitik och fattiga kommuner.

Elpriserna må vara lägre i norr, men nätavgifterna tillhör de högsta i landet. Mellan Linköping, som hade billigast nätavgifter, och Kalix, som var bland de dyraste, skilde det 2018 över 9 000 kronor. Även om Norrland haft något billigare el än södra Sverige har staten tagit tillbaka skillnaden med råge genom nätavgifterna. Det är dyrt, ojämlikt och en utsatt maktlöshet att bo glest. De medborgerliga rättigheterna gäller inte där, till och med äganderätten är hotad av statliga beslut och exploateringar.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!