Kinesisk medicin: Mental hälsa – dessa akupunkter kan hjälpa
Ibland används akupunktur eller akupressur i behandlingar mot tillstånd som depression eller ångest. Foto: Gundula Vogel


Mental sjukdom är vanligt i dagens ensamma, näringsberövade värld med sitt snabba tempo. Men kropp och sinne hänger samman på sätt som kan hjälpa eller hindra varandra.

Man uppskattar att en av fem amerikaner kommer att uppleva en mental sjukdom och de flesta av oss kommer att uppleva mentala hälsoproblem någon gång i våra liv, där ångest och depression är de vanligaste.

Inom kinesisk medicin är nyckeln för behandling av mentala tillstånd att identifiera patientens specifika symptom och behandla dem med lämpliga örter, akupunktur och förändringar i livsstilen.

Öka yang för att balansera yin

Roten till en sjukdom är en obalans i kroppen. För mycket hetta (inflammation) eller för lite vatten (uttorkning) är två vanliga obalanser som leder till en rad olika hälsoproblem. Inom traditionell kinesisk medicin (TKM) talar man om yin och yang. Till exempel är vatten yin, medan värme betraktas som yang.

När det handlar om mental hälsa uppstår många tillstånd från vad vi kallar de tre låga, där det är brist på yang.

Det första är ett tillstånd av lågt humör. Här menas ihållande nedstämdhet, att känna sig värdelös, eller oförmögen att klara av livet, att ständigt känna sig uttråkad, eller ökade känslor av ångest och isolering.

Det andra är en låg aktivitetsnivå. Att man till exempel tappar intresset för saker, känner sig trött hela tiden, vill gå och sova och aldrig vakna igen, ser inget roligt eller någon glädje i livet, har tappat energin.

Det tredje är låg hjärnkapacitet. Här handlar det om att tänka långsamt och att ha dålig reaktionstid. Det orsakar ineffektivitet i studier eller arbete, vilket leder till svårigheter att ta personliga eller affärsmässiga beslut.

De flesta symptomen hör till yin. Så en av lösningarna kan vara att skapa mer yang för att nå en balans.

På en mycket grundläggande nivå kan yang ökas genom fysisk aktivitet som regelbunden träning, att promenera och att vara utomhus.

På en mycket grundläggande nivå kan yang ökas genom fysisk aktivitet som regelbunden träning, att promenera och att vara utomhus. Forskning har också hittat flera fördelar av detta, även om läkare inom västerländsk medicin sällan ordinerar promenader eller att vara i naturen.

Akupunkter för egenvård

Att promenera och att träna fysiskt är erkänt inom den västerländska medicinen. Däremot är akupunktur inte lika välförstådd. Det här beror till stor del på att västerländsk medicin först behöver acceptera att den mänskliga kroppen är mycket beroende av energisystem.

Våra celler går igenom olika processer som kräver mycket specifika balanser för näringsämnen, vitaminer, mineraler, luft, och mat för att skapa den energi som får vår kropp att röra sig. Hjärnan kräver elektriska kopplingar för att neuronerna ska fungera och driva kroppen.

Inom TKM kallas den här livsenergin för ”qi”. När vi andas och äter skapas qi i den mänskliga kroppen. Lungorna tar åt sig qi genom att vi andas, medan magens och mjältens system tar åt sig qi från mat och vatten och sedan levererar det till hela kroppen.

Akupunkter kopplar in i det här energisystemet genom att stimulera områden som är kopplade till specifika funktioner. Följande punkter används vanligen när man tar hand om tillstånd kopplade till neurologisk och mental hälsa.

Baihuipunkter

På kinesiska betyder namnet på de här punkterna ”hundra kanaler möter varandra”. De är nära kopplade till hjärnan och är nyckelpunkten för att reglera hjärnans funktion. För att hitta Baihuipunkten: dra en linje från näsan till mitten av hjässan. Dra ännu en linje mellan öronens högsta ställe till högst upp på hjässan. Baihuipunkten finns där de båda linjerna korsar varandra.

Använd fingrarna för att ge den här punkten en lätt massage, eller knacka lätt med en tom näve.

Neiguan (P6)

Neiguan är den mänskliga kroppens port för att kommunicera med den yttre världen. Neiguanpunkter kan hjälpa människor att få bättre sömn, behandla sömnlöshet, lätta på stress och få stopp på illamående vid åksjuka. För att hitta Neiguanpunkten: höj nävarna eller handflatorna så att de två senorna syns på handlederna. Punkten sitter mitt emellan senorna och tre fingerbredder ner från handledslinjen.

Använd tummen för att massera punkten.

Shenmen (HT7)

Det kinesiska namnet betyder andens port. Den är bra för känslomässiga problem, särskilt de som är kopplade till sömn eller mentala tillstånd som sömnlöshet eller dimmigt tänkande. För att hitta Shenmenpunkten: gå från lillfingret till sidan av handleden, just där handflatan börjar.

Här kan du använda den andra tummen för att massera punkten. Alternativt kan du sätta handen på bordet och låta den här punkten ligga mot bordet och rulla handen åt vänster och höger, så att handens vikt får massera punkten. Det här är enkelt att göra medan du är på arbetet eller när du studerar.

Känslomässig och fysisk hälsa

Enligt TKM påverkar känslor och kropp varandra. Det är någonting som många av oss vet intuitivt, som till exempel när man blir dålig i magen av stress eller när träning gör oss gladare.

Inom TKM är känslor kopplade till beroendeförhållandet hos de interna organen och deras funktioner.

Det här är en skillnad mot den västerländska medicinen där man genom historien har tänkt sig att organen enbart har en enda specifik fysisk funktion, oberoende av hela systemet, precis som en komponent i en bil. Men det här tänkandet är otillräckligt, med till exempel upptäckten av bakteriefloran och en faktabas som ständigt utökas och som visar på kopplingar mellan kropp och sinne. Ett exempel är att vissa neurotransmittorer produceras i magen. För att de här nya upptäckterna ska nå fram till läkarpraktiken kommer det dock sannolikt att dröja flera år.

Känslorna följer tankarna, så att vara uppmärksam på vad du tänker kan hjälpa till att lösa många av de här sakerna.

Att hantera känslor är mycket viktigt för kroppens hälsa. Känslorna följer tankarna, så att vara uppmärksam på vad du tänker kan hjälpa till att lösa många av de här sakerna.

Christina Xu har studerat kinesisk medicin vid Beijing University. Hon bor nu i Australien där hon sprider kunskap till det västerländska samhället om fördelarna med TKM. Läs mer på PreserveHealth.com.au

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.