Klassisk kinesisk medicin är ett komplett medicinskt system som vi har fått i arv. I den kan man finna mer information om god sömn. Obalanser hos kroppsenergierna orsakar sömnsvårigheter. Bra kost och sömn, och minskad stress är viktigt.
Sömn är ett resultat av energicirkulationens naturliga rytm. Vid elva på kvällen är yin-energin (qi) som starkast. Det här är bästa tiden för kroppen att återgå till vila, återuppbyggnad och påfyllning.
Av den anedningen borde inte folk vara vakna efter elva på kvällen. Det här är också den tid då kroppen bygger upp yang-energi (qi), vilket förser oss med energin vi behöver för fysiska och mentala aktiviteter under dagtid.
Sov mellan ett och tre för normal leverfunktion
Kroppens qi och blod passerar igenom och ger näring åt alla organsystem under dagen och natten. Under olika tider på natten sker en större påverkan på olika organ. Till exempel, mellan ett och tre på natten är blod och qi starkast i levern och dess meridianer (ett energinätverk som fullgör leverns uppgifter). Därför är det avgörande för funktionen hos levern att man sover under den här tiden så att den kan fungera normalt.
Inom den kinesiska medicinen har levern ett mycket stort ansvar, fysiskt, mentalt och känslomässigt. Leverns energi reglerar humöret, matsmältningen, menstruationen, drömmandet, synen och det jämna energiflödet genom kroppen. Det bär ansvaret för den strategiska planeringen och utförandet och förser alla typer av bindväv med näring, från ligament till naglar.
Levern är mycket känslig för negativa känslor som ilska och förargelse. Om man inte sköter om levern, blir man väldigt lättirriterad och upprörd. Nu vet du hur allvarliga konsekvenserna kan bli för din hälsa om du inte sover de tider du borde.
Sov mellan tre och fem för bäst lungfunktion
Det andra viktiga organsystemet som får näring av qi och blod är lungorna (starkast mellan tre och fem). Lungsystemet ansvarar för att kroppen ska få syre, ger skydd mot infektioner, förser huden med näring och hjälper också med reglering av mat- och vattenmetabolismen.
Att må känslomässigt dåligt, äta fel sorts mat, ha infektioner och att utsätta sig för miljögifter stör organsystemen och meridianer och kan orsaka sömnproblem.
Organens energier i balans för bra hälsa
Till exempel, när njurenergin (den främsta källan till kylande energi) blir för otillräcklig för att balansera hjärtenergin (den främsta källan till varm energi) kan man inte somna på grund av överaktiv värmeenergi. Då får man sömnsvårigheter.
När leverns yang-energi inte balanseras av leverns yin-energi kan man få mardrömmar, gå i sömnen och få restless leg-syndromet. När mjältens och lungornas qi är bristfällig samlar kroppen på sig fett och även slem som kan blockera luftvägarna, vilket kan orsaka sömnapné.
Ur kinesisk medicins synvinkel är sömnsvårigheter en ytlig manifestation av underliggande obalanser hos kroppsenergierna. Dessa obalanser orsakar hälsotillstånd som ofta kan förbättras genom att förändra livsstilen, inklusive att sova bra, äta ordentligt, meditera, träna och minska på stressen.
För de som har svårare symptom är det mycket viktigt och till stor hjälp med akupunkturbehandlingar och örtmedicin. Det sista man vill göra är att dölja symptomen genom att bara ta mediciner.
Jingduan Yang är legitimerad psykiatriker och fjärde generationens lärare och praktiserande läkare i traditionell kinesisk medicin. Han praktiserar integrativ medicin i New York, Pennsylvania och i New Jersey. Hans hemsida är www.taoinstitute.com
