I Köpenhamn har den kinesiska ambassaden pressat Kungliga Teatern att inte låta danskompaniet Shen Yun uppträda där, skriver danska Radio24syv efter att ha fått tillgång till en mailkonversation mellan två av teaterns anställda.
Den internationella gruppen Shen Yun Performing Arts vill väcka liv i Kinas 5000-åriga kulturarv. Sedan 2006 har de turnerat runtom i världen på prestigefyllda scener, som Carnegie Hall i New York och Palais des Congrès i Paris. Den kinesiska regimen har i flera länder försökt att hindra gruppen från att uppträda; även här i Sverige när de skulle uppträda i Linköping för några år sedan. Ofta har ansatserna fått motsatt resultat, men Danmarks nationalscen verkar ha dansat efter den kinesiska ambassadens pipa.
"Det här är mycket allvarligt," säger Rune Lund från det rödgröna partiet Enhedslistan till radiokanalen. "[...] Om det här handlar om att danska myndigheter har böjt sig för kinesernas press och undergrävt våra grundläggande rättigheter, då är det ju skandal."
Shen Yun grundades av falungong-utövare. Falungong, som är en gammal kinesisk kultiveringsmetod baserad på principerna att vara sann, god och tålmodig, förföljs i Kina sedan 1999.
De senaste åren har Shen Yun framträtt för fulla hus världen över, inräknat två föreställningar i danska Århus 2016. Men Kungliga Teatern påstår att Shen Yuns konstnärliga nivå ”inte lever upp till Kungliga Teaterns krav”, och har envist avvisat danskompaniet, skriver Radio24syv.
Kungliga Teaterns inställning verkar dock inte ha varit konstant. 2007 hade de skrivit ett avtal med Shen Yun som skulle framföra två föreställningar på nationalscenen, men plötsligt drog sig teatern ur. Det hade ”logistiska orsaker” sades det, men i själva verket hade Kinas ambassad tagit upp saken med danska utrikesministeriet på ett möte, och strax därefter hävde teatern avtalet med Shen Yun, skriver radiokanalen.
Danska falungong-föreningen, som arrangerar Shen Yuns föreställningar i landet, har försökt att hyra nationalscenen i tio år. När föreningens talesperson Benny Brix i fjol vände sig till myndigheterna med en önskan om att de skulle ”försvara konstnärlig frihet och yttrandefrihet i Danmark, och således avvisa en diktaturstats inflytande i hjärtat av dansk kultur”, bad kulturministeriet Kungliga Teatern om en kommentar. I samband med detta framkommer det i en mailkonversation mellan två av teaterns anställda att den kinesiska ambassaden i augusti 2017 hade bett Kungliga Teatern att neka Shen Yun tillträde till scenen. En av de anställda hade varit i kontakt med ambassadens kulturavdelning, som ville hyra scenen för det kinesiska nyåret:
”De avslutade mötet med att höra om vi var i dialog med Shen Yun, och krävde att vi inte skulle låta dem hyra våra faciliteter,” skrev den anställda i mailet som Radio24syv tagit del av.
Dagen efter mailkonversationen sade teaterchefen Morten Hesseldahl till kulturminister Mette Bock att Kungliga Teatern inte hade pressats av kineserna, vilket vidarebefordrades till Benny Brix av kulturministeriet. Morten Hesseldahl säger till Radio24syv att han inte känner till att ambassaden pressat teatern. Han hävdar bland annat att Shen Yun ”inte passar in” på nationalscenen.
Dansk Folkepartis talesperson för utrikesfrågor Søren Espersen tror dock inte på Kungliga Teaterns förklaring om att Shen Yun inte lever upp till kvalitetskraven:
”Jag har själv inte upplevt föreställningen, men jag vet att Shen Yun turnerar i hela världen med något som är av högsta konstnärliga klass, så det är en ganska långsökt förklaring, menar jag,” säger han till Radio24syv.