Kina exporterar förföljelse till Europa – kvinna olagligt häktad två gånger
Victoria häktades den 27 september vid en mellanlandning i Serbien. Foto: Privat


EU har fördömt hur samvetsfångar behandlas i Kina, men med Kinas långa armar in i Europa utsätts även europeiska medborgare för förföljelse där frihet och demokrati borde råda. Senast greps en bulgarisk kvinna olagligt i Serbien för andra gången.

När Victoria, som är bulgarisk medborgare, nyligen var på hemväg från en affärsresa häktades hon under mellanlandningen i Belgrad i Serbien. Efter att hon hade hållits kvar i 10 timmar utvisades hon den 27 september tillbaka till Sloveniens huvudstad Ljubljana, där hon deltagit i affärsmöten på EU-nivå. Så småningom kunde hon återvända till hemstaden Sofia i Bulgarien den 28 september.

Anledningen till gripandet visade sig vara ett inreseförbud som Victoria inte kände till. Förbudet fick hon efter en händelse 2014 i Belgrad.

Förföljelse

Victoria utövar den traditionella qigong- och meditationsmetoden Falun Gong, även kallad Falun Dafa, som sedan 1999 förföljs i Kina. Efter att metoden snabbt hade spridits i Kina under 1990-talet, med utövare i alla åldrar, yrken och positioner i samhället, och med kinesiska kommunistpartiets lovord, fanns det enligt en statlig uppskattning 70-100 miljoner utövare i landet. Deras antal överskred medlemmarna i kommunistpartiet och regimen startade en förföljelse som fortfarande pågår.

Trots att metoden utövas fritt i övriga världen förekommer det att den kinesiska regimen med hjälp av påtryckningar kan förfölja och hindra Falun Gong-utövare även utanför Kina.

I december 2014 hölls det internationella mötet China-(CEE) summit i Belgrad där Kinas premiärminister Li Keqiang deltog. Inför hans ankomst planerade sju bulgariska och två ryska Falun Gong-utövare att delta i en fredlig protest för att uppmärksamma att den kinesiska staten skördar organ från olagligt fängslade Falun Gong-utövare. Victoria var en av dessa bulgariska utövare.

Serbiska utövare hade sökt tillstånd för protesten, men fick avslag. Istället samlades de utländska besökarna på hotellrummet i Belgrad, med avsikt att senare gå ner till en park och meditera tillsammans med sina serbiska vänner. Poliser tog dem med våld från hotellrummet då serbiska myndigheter anklagade dem för att hota den nationella säkerheten. I tre dagar satt de nio personerna olagligt häktade. Efter internationella påtryckningar, bland annat från EU och Amnesty International släpptes de.

– Häktningen är också en tydlig indikation på att Serbien ignorerar direktiv från Europeiska parlamentet, skrev den bulgariska Falun Dafa-föreningen i samband med händelsen 2014.

I en resolution från 2013 fördömer EU organskörden från Falun Gong-utövare i Kina och rekommenderar sina medlemsländer att informera sina medborgare om att inte resa till Kina för organtransplantation eftersom organen mycket väl kan komma från samvetsfångar.

Kinesiskt inflytande i Europa

Historien upprepade sig sedan för Victoria när hon greps för andra gången.

– Jag kände direkt av förföljelsen i Kina, säger hon.

Victorias upplevelse väcker frågor om det kommunistiska Kinas ekonomiska och politiska inflytande i Serbien, särskilt i ett läge när landet söker medlemskap i Europeiska unionen, där de förväntas följa dess principer om demokrati, respekt för mänskliga rättigheter, rättvisa och lika möjligheter.

– Efter att ha gått igenom en sådan situation en andra gång inser jag att mänskliga rättigheter är en av de mest känsliga frågorna, och värt att kämpa för. Men det här inser man inte, utan tar det för givet, precis som att ha rinnande vatten och värme. Men det är inte så, säger hon.

Även i Sverige utsätts Falun Gong-utövare för trakasserier från Kina. Ett exempel är det senaste årets ljudtrakasserier från kinesiska ambassaden vid fredliga protester i Stockholm. Både Falun Gong-utövare och tibetaner har utsatts för detta, och polisanmält händelserna.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.