loading





En kinesisk kvinna har på sig en skyddsmask när hon besöker Himmelens tempel i Pekin, Kina den 7 jan, 2020. Foto: Kevin Frayer, Getty Images
En kinesisk kvinna har på sig en skyddsmask när hon besöker Himmelens tempel i Pekin, Kina den 7 jan, 2020. Foto: Kevin Frayer, Getty Images
Utrikes

Kina döljer omfattningen av virusutbrottet – förvärrar krisen

Nicole Hao 

Samtidigt som det dödliga coronaviruset härjar i kina har kommunistregimens undanhållande av viktiga detaljer om virusets utbredning uppdagats.

Coronaviruset, som första gången bekräftades av kinesiska myndigheter den 31 december – veckor efter det att den första patienten diagnostiserats – har nu spridit sig till alla regioner och provinser i Kina. Utanför fastlandet har Hongkong, Macau, Taiwan och 14 andra länder runt om i världen också rapporterat om personer som smittats av det dödliga viruset.

Avslöjanden från läkare, visselblåsare och regeringstjänstemän visar att mörkläggningskulturen och lögner inom den kinesiska kommunistpartibyråkratin har bidragit till sjukdomens spridning. 

För att undvika kritik avslöjade myndigheterna varken detaljer om sjukdomen eller den verkliga omfattningen av utbrottet för kinesiska medborgare. Information om de första smittade patienterna i Wuhan, sjukdomens epicentrum, undanhölls samtidigt som myndigheterna begränsade testerna av sjukdomen, och höll på så sätt effektivt nere antalet personer som kunde diagnostiseras.

Som ett resultat var många kineser omedvetna om faran tills det var för sent.

Ett exempel är Yang Jun, Pekingbo och vice vd för solenergiföretaget Trine Solar. Yang började må dåligt och fick symtom på lunginflammation den 15 januari, efter att ha kommit tillbaka från en resa till Wuhan, enligt en rapport i den statliga tidningen Beijing Daily.

Yang kände inte till sjukdomens allvar. Han använde inte heller någon ansiktsmask när han var ute. Vid den tidpunkten uppgav kinesiska myndigheter att det inte fanns några tydliga indikationer på att viruset smittade mellan människor.

Onsdagen den 20 januari deltog Yang på ett föräldramöte på sitt barns skola i Peking, tillsammans med över 600 andra föräldrar. Han diagnostiserades med sjukdomen den 22 januari.

Fem dagar senare dog Yang, 50 år gammal. Hans tonårsdotter blev också smittad av viruset.

Felaktiga uppgifter

Den medicinska tidskriften The Lancet publicerade en studie den 24 januari om de kliniska symtomen hos de första 41 patienterna som var infekterade med det nya coronaviruset i Wuhan, huvudstad i Hubei-provinsen. Studien gjordes av ett team med 29 läkare från Peking, Wuhan och andra områden i Kina. Uppgifterna samlades in från sjukhus i Wuhan av Kinas centrala myndighet för kontroll och förebyggande av sjukdomar i samhället (motsvarande svenska folkhälsomyndigheten).

Informationen skilde sig mycket från vad Wuhans hälsomyndigheter ursprungligen hade hävdat.

I den första rapporten som bekräftade förekomsten av ett nytt virusutbrott, sade Wuhans hälsokommission ursprungligen att den första patienten uppvisade symtom den 12 december 2019. Kommissionen reviderade senare datumet till den 8 december, utan förklaring. Men Lancet-studien sade: ”Datumet då symtomen började för den första identifierade patienten var den 1 december."

Myndigheterna i Wuhan hävdade också att de flesta av de första 41 patienterna var äldre med ytterligare hälsoproblem. Studien avslöjade dock att medelåldern var 49 år och att "mindre än hälften hade underliggande sjukdomar”.

Kinesiska myndigheter förnekade också inledningsvis att sjukdomen kunde föras vidare mellan människor.

Den 20 januari uppgav Zhong Nanshan, ledande expert anställd inom centralregeringen, officiellt på en presskonferens i Peking att sjukdomen hade begränsad överföring från människa till människa.

Men Lancetstudien avslöjade att det första fallet för överföring från människa till människa inträffade mycket tidigare.

Den första personen som dog av viruset gick bort den 9 januari. Han hade regelbunden kontakt med den livsmedelsmarknad som myndigheterna i Wuhan uppgett som den troliga källan till utbrottet.

Fem dagar efter det att han uppvisat symtom, fick även "hans fru, en 53-årig kvinna som inte hade någon historia av kontakt med marknaden, också lunginflammation och lades in på sjukhusets isoleringsavdelning”, säger studien. Hon diagnostiserades senare med coronaviruset. Så viruset måste ha smittat henne före den 9 januari.

Mörkläggning

Den 28 januari gjorde Wuhans partichef, Ma Guoqiang, överraskande avslöjanden.

Vid en presskonferens sade det kinesiska kommunistpartiets sekreterare Ma att centralregeringen inte tillåtit Hubeis folkhälsomyndighet att diagnostisera sjukdomen förrän den 16 januari; innan dess hade de varit tvungna att skicka patienternas prover till Peking. Men även då hade Hubeis folkhälsomyndighet bara tillräcklig kapacitet för att utföra cirka 300 tester per dag, sade han.

Den 24 januari tillät Peking slutligen nio sjukhus i Wuhan och folkhälsomyndigheten i staden att ställa diagnos. Alla dessa organisationer var certifierade redan innan men fick inte ställa diagnoser.

Wuhans borgmästare, Zhou Xianwang, anklagade sina överordnade för att ha hanterat krisen på ett dåligt sätt.

Under ett nyhetsprogram som sändes på den statliga tv-kanalen CCTV den 27 januari sade Zhou att centralregeringen hade fattat beslut om att undanhålla information om utbrottet.

Han sade att de lokala myndigheterna inte heller publicerade information i tid, och misslyckades därmed med att hejda viruset på rätt sätt.

”Upplysningar om utbrottet kom inte i tid. ... Som ledare för de lokala myndigheterna fick jag bara offentliggöra information när jag fått tillstånd från myndigheterna [centralregeringen]”, sade Zhou i intervjun.

Manipulation av data

Long Can, en kinesisk oberoende reporter baserad i Los Angeles, postade skärmdumpar av senare raderade inlägg på sociala medier skrivna av Meng Xin, en forskare vid Kinas National Institute for Viral Disease Control and Prevention i Peking.

Meng sade att han och hans kollegor fick biologiska prover från Wuhan den 2 januari och separerade viruset den 7 januari.

”Vi arbetade dag och natt. Inom en veckas tid hade vi separerat viruset och fick fram genomsekvensen. ... Under de kommande två veckorna utvecklade vi diagnosutrustningen och distribuerade den till varje provinsiell folkhälsomyndighet”, sade han.

”Men ... Wuhan rapporterade fortfarande inga nya fall”, sade Meng.

Han anklagade regeringstjänstemän för att undanhålla information i syfte att upprätthålla en illusion av säkerhet och trygghet.

”Vårt institut hade ett personalmöte den 19 januari. Ma Xiaowei, chef för Kinas nationella hälsokommission, gav oss instruktionen: Politik är första prioritet; därefter kommer säkerhet; tredje prioritet är vetenskap”, sade Meng.

Kinesiska webbplatser lade nyligen upp ett läckt brev från en läkare som arbetar på ett toppsjukhus i Wuhan. Brevet som var adresserat till Ma, publicerades ursprungligen på den interna anlagstavlan på den kinesiska folkhälsomyndighetens webbplats.

Läkaren skrev att sedan den 12 januari hade ett stort antal patienter med lunginflammation besökt sjukhuset. ”Infektionerna i lungorna är onormala. ... Vi misstänker starkt att det är coronaviruset."

Wuhans hälsokommision rapporterade dock inga nya bekräftade fall mellan den 12 och 16 januari.

Läkaren sade att patienternas röntgenbilder visade infektioner som överensstämde med symtom på det nya coronaviruset, men "våra chefer tillät oss inte att ge en diagnosrapport om coronaviruset till patienterna."

Läkaren sade att många av dessa odiagnostiserade patienter rör sig runt i Wuhan utan ansiktsmask. Till och med medicinsk personal som arbetar på andra avdelningar på sjukhuset vägrade att bära mask innan staden sattes i karantän den 23 januari.

En insider berättade för den kinesiska upplagan av Epoch Times den 24 januari att Kinas folkhälsomyndighet manipulerade antalet bekräftade fall genom att kontrollera antalet diagnosutrustningar som fanns tillgängliga för sjukhusen.

Insidern, som arbetar på en organisation som har licens för att lämna ut den här diagnosutrustningen, sade att endast vissa "kvalificerade sjukhus" kan få dem, och att antalet som levereras är mindre än 10 procent av vad de behöver för att testa patienter.

”Det förklarar varför Kina plötsligt rapporterade fler än hundra nya bekräftade fall på ett par dagar. De manipulerar siffrorna. Det verkliga antalet patienter är mycket större”, sade han.

Wuhanföretaget Zhongyuan Huadian Tech, skickade ett öppet brev till myndigheterna i Wuhan den 22 januari, där de skrev att Tongji Hospital vägrade att behandla deras anställde Zhang Xin och hans far. Företaget citerade sjukhusets svar: "Vi har ingen diagnosutrustning och vi accepterar inte patienter som inte bekräftas genom diagnos."

Den kinesiska oberoende median Significant People rapporterade den 24 januari att Wuhan First Hospital, No. 6 Hospital of Wuhan, Wuhans Red Cross Hospital och Wuhan Pulmonary Hospital är de sjukhus som är utsedda för att behandla drabbade av coronaviruset, men alla sjukhusen avvisar patienter på grund av otillräcklig tillgång på diagnosutrustning.

Rapporten citerade flera sjukvårdsanställda i Wuhan som sade att den nationella folkhälsomyndigheten beslutar om "utdelning av diagnosutrustning till varje sjukhus."

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading





En kinesisk kvinna har på sig en skyddsmask när hon besöker Himmelens tempel i Pekin, Kina den 7 jan, 2020. Foto: Kevin Frayer, Getty Images
En kinesisk kvinna har på sig en skyddsmask när hon besöker Himmelens tempel i Pekin, Kina den 7 jan, 2020. Foto: Kevin Frayer, Getty Images
Utrikes

Kina döljer omfattningen av virusutbrottet – förvärrar krisen

Nicole Hao 

Samtidigt som det dödliga coronaviruset härjar i kina har kommunistregimens undanhållande av viktiga detaljer om virusets utbredning uppdagats.

Coronaviruset, som första gången bekräftades av kinesiska myndigheter den 31 december – veckor efter det att den första patienten diagnostiserats – har nu spridit sig till alla regioner och provinser i Kina. Utanför fastlandet har Hongkong, Macau, Taiwan och 14 andra länder runt om i världen också rapporterat om personer som smittats av det dödliga viruset.

Avslöjanden från läkare, visselblåsare och regeringstjänstemän visar att mörkläggningskulturen och lögner inom den kinesiska kommunistpartibyråkratin har bidragit till sjukdomens spridning. 

För att undvika kritik avslöjade myndigheterna varken detaljer om sjukdomen eller den verkliga omfattningen av utbrottet för kinesiska medborgare. Information om de första smittade patienterna i Wuhan, sjukdomens epicentrum, undanhölls samtidigt som myndigheterna begränsade testerna av sjukdomen, och höll på så sätt effektivt nere antalet personer som kunde diagnostiseras.

Som ett resultat var många kineser omedvetna om faran tills det var för sent.

Ett exempel är Yang Jun, Pekingbo och vice vd för solenergiföretaget Trine Solar. Yang började må dåligt och fick symtom på lunginflammation den 15 januari, efter att ha kommit tillbaka från en resa till Wuhan, enligt en rapport i den statliga tidningen Beijing Daily.

Yang kände inte till sjukdomens allvar. Han använde inte heller någon ansiktsmask när han var ute. Vid den tidpunkten uppgav kinesiska myndigheter att det inte fanns några tydliga indikationer på att viruset smittade mellan människor.

Onsdagen den 20 januari deltog Yang på ett föräldramöte på sitt barns skola i Peking, tillsammans med över 600 andra föräldrar. Han diagnostiserades med sjukdomen den 22 januari.

Fem dagar senare dog Yang, 50 år gammal. Hans tonårsdotter blev också smittad av viruset.

Felaktiga uppgifter

Den medicinska tidskriften The Lancet publicerade en studie den 24 januari om de kliniska symtomen hos de första 41 patienterna som var infekterade med det nya coronaviruset i Wuhan, huvudstad i Hubei-provinsen. Studien gjordes av ett team med 29 läkare från Peking, Wuhan och andra områden i Kina. Uppgifterna samlades in från sjukhus i Wuhan av Kinas centrala myndighet för kontroll och förebyggande av sjukdomar i samhället (motsvarande svenska folkhälsomyndigheten).

Informationen skilde sig mycket från vad Wuhans hälsomyndigheter ursprungligen hade hävdat.

I den första rapporten som bekräftade förekomsten av ett nytt virusutbrott, sade Wuhans hälsokommission ursprungligen att den första patienten uppvisade symtom den 12 december 2019. Kommissionen reviderade senare datumet till den 8 december, utan förklaring. Men Lancet-studien sade: ”Datumet då symtomen började för den första identifierade patienten var den 1 december."

Myndigheterna i Wuhan hävdade också att de flesta av de första 41 patienterna var äldre med ytterligare hälsoproblem. Studien avslöjade dock att medelåldern var 49 år och att "mindre än hälften hade underliggande sjukdomar”.

Kinesiska myndigheter förnekade också inledningsvis att sjukdomen kunde föras vidare mellan människor.

Den 20 januari uppgav Zhong Nanshan, ledande expert anställd inom centralregeringen, officiellt på en presskonferens i Peking att sjukdomen hade begränsad överföring från människa till människa.

Men Lancetstudien avslöjade att det första fallet för överföring från människa till människa inträffade mycket tidigare.

Den första personen som dog av viruset gick bort den 9 januari. Han hade regelbunden kontakt med den livsmedelsmarknad som myndigheterna i Wuhan uppgett som den troliga källan till utbrottet.

Fem dagar efter det att han uppvisat symtom, fick även "hans fru, en 53-årig kvinna som inte hade någon historia av kontakt med marknaden, också lunginflammation och lades in på sjukhusets isoleringsavdelning”, säger studien. Hon diagnostiserades senare med coronaviruset. Så viruset måste ha smittat henne före den 9 januari.

Mörkläggning

Den 28 januari gjorde Wuhans partichef, Ma Guoqiang, överraskande avslöjanden.

Vid en presskonferens sade det kinesiska kommunistpartiets sekreterare Ma att centralregeringen inte tillåtit Hubeis folkhälsomyndighet att diagnostisera sjukdomen förrän den 16 januari; innan dess hade de varit tvungna att skicka patienternas prover till Peking. Men även då hade Hubeis folkhälsomyndighet bara tillräcklig kapacitet för att utföra cirka 300 tester per dag, sade han.

Den 24 januari tillät Peking slutligen nio sjukhus i Wuhan och folkhälsomyndigheten i staden att ställa diagnos. Alla dessa organisationer var certifierade redan innan men fick inte ställa diagnoser.

Wuhans borgmästare, Zhou Xianwang, anklagade sina överordnade för att ha hanterat krisen på ett dåligt sätt.

Under ett nyhetsprogram som sändes på den statliga tv-kanalen CCTV den 27 januari sade Zhou att centralregeringen hade fattat beslut om att undanhålla information om utbrottet.

Han sade att de lokala myndigheterna inte heller publicerade information i tid, och misslyckades därmed med att hejda viruset på rätt sätt.

”Upplysningar om utbrottet kom inte i tid. ... Som ledare för de lokala myndigheterna fick jag bara offentliggöra information när jag fått tillstånd från myndigheterna [centralregeringen]”, sade Zhou i intervjun.

Manipulation av data

Long Can, en kinesisk oberoende reporter baserad i Los Angeles, postade skärmdumpar av senare raderade inlägg på sociala medier skrivna av Meng Xin, en forskare vid Kinas National Institute for Viral Disease Control and Prevention i Peking.

Meng sade att han och hans kollegor fick biologiska prover från Wuhan den 2 januari och separerade viruset den 7 januari.

”Vi arbetade dag och natt. Inom en veckas tid hade vi separerat viruset och fick fram genomsekvensen. ... Under de kommande två veckorna utvecklade vi diagnosutrustningen och distribuerade den till varje provinsiell folkhälsomyndighet”, sade han.

”Men ... Wuhan rapporterade fortfarande inga nya fall”, sade Meng.

Han anklagade regeringstjänstemän för att undanhålla information i syfte att upprätthålla en illusion av säkerhet och trygghet.

”Vårt institut hade ett personalmöte den 19 januari. Ma Xiaowei, chef för Kinas nationella hälsokommission, gav oss instruktionen: Politik är första prioritet; därefter kommer säkerhet; tredje prioritet är vetenskap”, sade Meng.

Kinesiska webbplatser lade nyligen upp ett läckt brev från en läkare som arbetar på ett toppsjukhus i Wuhan. Brevet som var adresserat till Ma, publicerades ursprungligen på den interna anlagstavlan på den kinesiska folkhälsomyndighetens webbplats.

Läkaren skrev att sedan den 12 januari hade ett stort antal patienter med lunginflammation besökt sjukhuset. ”Infektionerna i lungorna är onormala. ... Vi misstänker starkt att det är coronaviruset."

Wuhans hälsokommision rapporterade dock inga nya bekräftade fall mellan den 12 och 16 januari.

Läkaren sade att patienternas röntgenbilder visade infektioner som överensstämde med symtom på det nya coronaviruset, men "våra chefer tillät oss inte att ge en diagnosrapport om coronaviruset till patienterna."

Läkaren sade att många av dessa odiagnostiserade patienter rör sig runt i Wuhan utan ansiktsmask. Till och med medicinsk personal som arbetar på andra avdelningar på sjukhuset vägrade att bära mask innan staden sattes i karantän den 23 januari.

En insider berättade för den kinesiska upplagan av Epoch Times den 24 januari att Kinas folkhälsomyndighet manipulerade antalet bekräftade fall genom att kontrollera antalet diagnosutrustningar som fanns tillgängliga för sjukhusen.

Insidern, som arbetar på en organisation som har licens för att lämna ut den här diagnosutrustningen, sade att endast vissa "kvalificerade sjukhus" kan få dem, och att antalet som levereras är mindre än 10 procent av vad de behöver för att testa patienter.

”Det förklarar varför Kina plötsligt rapporterade fler än hundra nya bekräftade fall på ett par dagar. De manipulerar siffrorna. Det verkliga antalet patienter är mycket större”, sade han.

Wuhanföretaget Zhongyuan Huadian Tech, skickade ett öppet brev till myndigheterna i Wuhan den 22 januari, där de skrev att Tongji Hospital vägrade att behandla deras anställde Zhang Xin och hans far. Företaget citerade sjukhusets svar: "Vi har ingen diagnosutrustning och vi accepterar inte patienter som inte bekräftas genom diagnos."

Den kinesiska oberoende median Significant People rapporterade den 24 januari att Wuhan First Hospital, No. 6 Hospital of Wuhan, Wuhans Red Cross Hospital och Wuhan Pulmonary Hospital är de sjukhus som är utsedda för att behandla drabbade av coronaviruset, men alla sjukhusen avvisar patienter på grund av otillräcklig tillgång på diagnosutrustning.

Rapporten citerade flera sjukvårdsanställda i Wuhan som sade att den nationella folkhälsomyndigheten beslutar om "utdelning av diagnosutrustning till varje sjukhus."

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024