Karolinska universitetssjukhuset i Solna har börjat testa en ny behandlingsmetod mot covid-19. Forskare vill ta reda på om syrgasbehandling i tryckkammare kan vara effektivt i behandlingen av viruset, rapporterar SVT Nyheter.
Anders Kjellberg, biträdande överläkare vid Karolinska institutet leder den multinationella studien vid Karolinska universitetssjukhuset.
– Jag tror på det för att det är logiskt. Patienterna har syrebrist. Vad är det mest logiska att behandla med då? Syrgas. Och om det inte räcker med syrgasen vi kan ge här ute då ger vi ännu mera syrgas, säger han till tv-kanalen.
Behandlingen går till så att patienten placeras i en kuvös som först fylls med 100 procent syrgas så att patienten kan andas helt utan mask. Sedan ökar man trycket och pressar in mer syrgas så att det motsvarar samma tryck som 14 meter under vattnet. Behandlingen pågår i en timme, berättar Anders Kjellberg i nyhetsinslaget.
I SVT:s Morgonstudie förklarar Anders Kjellberg hur vården i tryckkammaren fungerar och vad man hoppas uppnå. Han menar att forskarna tror att efter ett antal behandlingar blir det en effekt på immunsystemet, att man kan få cellerna att ändra sitt genuttryck för att skapa skyddsmekanismer
– Vi tror att vi kan ändra funktionen hos vissa immunceller i det medfödda immunförsvaret för att skapa skyddsmekanismer, säger Anders Kjellberg i videoinslaget.
Totalt ska 200 patienter med minst två riskfaktorer för allvarlig lunginflammation delta i studien.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.