Sveriges största sjukhus – Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge – är i kris och "blöder" pengar. Inte ens den senaste åtgärden, ett varsel av 550 anställda, kommer att få stopp på krisen, säger sjukhusdirektören till TT.
– Vi måste få ett grepp om ekonomin. Vi blöder för mycket, men vi skär inte på den vårdnära produktionen. Antalet vårdplatser eller patientsäkerheten kommer inte heller att påverkas, säger sjukhusdirektören Björn Zoëga.
Varslet rör uteslutande administrativ personal, säger han, och kommer inte att omfatta de läkare, undersköterskor och sjuksköterskor som arbetar kliniskt.
TT: Men det är väl administrationen som ser till att allt fungerar som det ska, eller?
– Visst kan det bli fel om det blir fel i administrationen och om 20 procent av den administrativa personalen försvinner finns en risk att någon annan får göra jobbet, men vårt uppdrag är att prioritera patienterna och då får vi se till att detta inte påverkar patientsäkerheten.
TT: Finns det onödig administration på Karolinska i dag?
– Det är svårt att säga om den är onödig eller inte, men vårdpersonalen är ungefär lika många som 2015, samtidigt som antalet administratörer blivit fler. Vi måste se till att det finns en balans dem emellan.
Sammanfogande kitt
TT: Räcker denna åtgärd?
– Nej, det kommer den absolut inte att göra. Vi har vidtagit andra åtgärder och vi ska se över andra kostnader också. Vi har fått mer pengar av landstinget, men de har inte räckt.
TT: Det låter som om Karolinska universitetssjukhuset är ett stort svart hål där pengar bara försvinner.
– Det kan jag förstå, men det är det svarta hålet vi nu försöker täppa till.
Pernilla Helmersson, ordförande för fackförbundet Visions sektion 20 på sjukhuset, är fortfarande omtumlad efter beskedet.
– Det är våra medlemmar som drabbas, säger hon.
Administratörerna, säger hon, utgör det kitt som håller ett sjukhus samman och ser till att allt fungerar.
– Det är sorgligt. Vi fick veta det här igår.
Missuppfattning?
Extra märkligt tycker hon att det är, eftersom varslet enbart gäller de som är anställda som administratörer, inte alla dem som är undersköterskor, sjuksköterskor eller läkare i botten, men som av olika anledningar ändå har administrativa arbetsuppgifter.
– Det finna många icke-administratörer, men som sitter på administrativa poster och som inte kommer att beröras av varslet. I och med detta slår det snett. I så fall gynnas man av att man är på fel plats. Det är våra medlemmar som har kompetensen, säger Pernilla Helmersson.
Sjukhusdirektören Björn Zoëga känner dock inte igen detta från det varsel som nu är lagt.
– Om du arbetar med administration kan du omfattas av varslet. Sedan kan det vara enklare för en sådan person att bli omplacerad i processen, men varslet gäller alla som arbetar med administration.
TT: Det är alltså en missuppfattning från fackets sida?
– Ja, skulle tro det.
(Johan Nilsson/TT)