loadingFår inget skydd. Arkivbild Foto: Henrik Montgomery/TT
Får inget skydd. Arkivbild Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes

Kanelbullen inte tillräckligt unik för EU-skydd

TT

Den klassiska kanelbullen är inte tillräckligt unik för att skyddas. Det tycker i alla fall förvaltningsrätten, som går på samma linje som Livsmedelsverket och säger nej till att ansöka om en så kallad skyddad ursprungsbeteckning för bullarna.

Sveriges bagare och konditorer AB hade tidigare ansökt om att få registrera kanelbulle som skyddad beteckning hos EU-kommissionen, vilket Livsmedelsverket avslog.

Branschorganisationen förde fram att man vill fastställa vad som får kallas kanelbulle för bevara det traditionella sättet att baka, och att konsumenterna ska veta vad de får när de köper bullen.

Skyddade svenska produkter

(TT)

Inom EU finns tre skyddade beteckningar för matvaror, med olika typer av krav kopplade till sig. Förutom skyddad ursprungsbeteckning finns även skyddad geografisk beteckning och garanterad traditionell specialitet.

Svenska produkter och livsmedel som har skyddad ursprungsbeteckning:

Grebbestadsostron, Hånnlamb (kött från gutefår), Kalixlöjrom, rökt Vättersik, Upplandskubb, Vänerlöjrom, Wrångebäcksost och Bohusläns blåmusslor.

Svenska produkter och livsmedel som har skyddad geografisk beteckning:

Bruna bönor från Öland, Kullings kalvdans, Sörmlands ädel, skånsk spettkaka, svensk vodka, svensk punch, svensk akvavit, Sveciaost, värmländskt skrädmjöl och äkta Grännapolkagrisar.

Svensk produkt och livsmedel som har registrerats som garanterade traditionell specialitet:

Falukorv.

Källor: Livsmedelsverket, Jordbruksverket

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingFår inget skydd. Arkivbild Foto: Henrik Montgomery/TT
Får inget skydd. Arkivbild Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes

Kanelbullen inte tillräckligt unik för EU-skydd

TT

Den klassiska kanelbullen är inte tillräckligt unik för att skyddas. Det tycker i alla fall förvaltningsrätten, som går på samma linje som Livsmedelsverket och säger nej till att ansöka om en så kallad skyddad ursprungsbeteckning för bullarna.

Sveriges bagare och konditorer AB hade tidigare ansökt om att få registrera kanelbulle som skyddad beteckning hos EU-kommissionen, vilket Livsmedelsverket avslog.

Branschorganisationen förde fram att man vill fastställa vad som får kallas kanelbulle för bevara det traditionella sättet att baka, och att konsumenterna ska veta vad de får när de köper bullen.

Skyddade svenska produkter

(TT)

Inom EU finns tre skyddade beteckningar för matvaror, med olika typer av krav kopplade till sig. Förutom skyddad ursprungsbeteckning finns även skyddad geografisk beteckning och garanterad traditionell specialitet.

Svenska produkter och livsmedel som har skyddad ursprungsbeteckning:

Grebbestadsostron, Hånnlamb (kött från gutefår), Kalixlöjrom, rökt Vättersik, Upplandskubb, Vänerlöjrom, Wrångebäcksost och Bohusläns blåmusslor.

Svenska produkter och livsmedel som har skyddad geografisk beteckning:

Bruna bönor från Öland, Kullings kalvdans, Sörmlands ädel, skånsk spettkaka, svensk vodka, svensk punch, svensk akvavit, Sveciaost, värmländskt skrädmjöl och äkta Grännapolkagrisar.

Svensk produkt och livsmedel som har registrerats som garanterade traditionell specialitet:

Falukorv.

Källor: Livsmedelsverket, Jordbruksverket

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024