KD vill se en ny folkräkning – vill förhindra ett skuggsamhälle
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


Kristdemokraterna vill att det genomförs en ny folkräkning för att kunna upptäcka personer som uppehåller sig illegalt i Sverige. Det säger partiets ledare Ebba Busch i en intervju i ”Direkt med Niklas Svensson” i Expressen TV.

Cirka 50 000 människor beräknas leva i landet utan att ha rätt till det. Enligt Busch var det 30 år sedan Sverige gjorde en folkräkning och hon menar att det är dags att genomföra en ny för att ha koll på vilka som befinner sig i Sverige.

”Grogrund för brottslighet”

– Det är uppenbart att regeringar av olika färg har tagit för lätt på den här frågan och jag tror också missbedömt kraften i att människor som inte har rätt att vistas i landet tillåts vara kvar här, säger hon till Expressen TV.

Hon menar att detta leder till utspridd otrygghet och ökad kriminalitet men också att bidragssystemen och välfärden utnyttjas.

”Skuggsamhället utgör en stor grogrund för brottslighet. Dessutom riskerar redan väldigt utsatta människor utnyttjas och tvingas leva i misär. Det måste få ett slut”, skriver hon i ett Facebook-inlägg.

Hoppas få ett brett stöd

KD kommer nu att lägga fram förslaget i Justitieutskottet i riksdagen och hoppas därmed att man får ett brett stöd från flera partier.

Bara för två veckor sedan skrev de två Sverigedemokratiska riksdagsledamöterna Oscar Sjöstedt och Eric Westroth en debattartikel i Svenska Dagbladet där man kräver en folkräkning.

Men enligt Ebba Busch har det inget att göra med SD:s förslag då hon säger att KD har tittat på detta under en längre tid.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.