KD mot krisläge när M växer i opinionen
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch får se sitt parti tappa i opinionen å lång sikt. Arkivbild. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT


Kristdemokraterna (KD) närmar sig zonen kring riksdagsspärren. Väljarströmmen går till Moderaterna (M) som når sitt högsta resultat på tre år i DN/Ipsos februarimätning.

Förändringarna är små i årets andra opinionsmätning från analysföretaget.

KD ligger på 5 procent, samma som i januari. Men partiet har länge haft en svagt vikande kurva även om förändringarna från mätning till mätning varit små. I det längre perspektivet är det emellertid uppenbart att partiet tappar mark.

I februari i fjol låg KD på åtta procent i samma mätning.

– Det är en tydlig nedgång jämfört med för ett år sedan, säger Nicklas Källebring, som är opinionsanalytiker på Ipsos till DN.

KD:s partiledaren Ebba Busch har på senare tid bland anant uppmärksammats för en ifrågasatt husaffär. Hon har också fått försvara KD:s syn på aborter, sedan DN granskat Sara Havneraas som leder kvinnoförbundet.

Enligt DN/Ipsos har den största väljarströmmen från KD gått till M. Näst största tappet är till Sverigedemokraterna.

– Delar av de här partiernas väljarkårer står värderingsmässigt nära varandra och det sker ett utbyte av väljare, säger Källebring till DN.

Sedan juni i fjol har M:s väljarstöd vuxit med 6 procentenheter, från 17 till 23 procent. M:s medvind begränsar även SD:s möjligheter att växa i opinionen eftersom partierna delvis konkurrerar om samma väljare.

(TT)

Tror du också på den klassiska journalistikens ursprungliga roll att rapportera – utan någon agenda? Prova då Sveriges nya nyhetstidning i en månad för endast 99 kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info:

Fakta

Ipsos februariundersökning

Förra månadens mätning inom parentes.

S: 27 procent (27)

M: 23 procent (22)

SD: 19 procent (19)

V: 9 procent (10)

C: 9 procent (8)

KD: 5 procent (5)

MP: 4 procent (4)

L: 3 procent (3)

Källa: Dagens Nyheter/Ipsos