Ett spännande år i politiken gav utslag i Förtroendebarometerns mätning av hur mycket vi litar på partierna. Några ökade, några rasade och några ligger still.
Kristdemokraternas uppgång från 13 till 30 procent med stort förtroende är bland de största som uppmätts.
Allmänt sett ökar förtroendet för många institutioner i den årliga undersökningen, som görs av Medieakademin i samarbete med Göteborgs universitet och Kantar Sifo. Bland uppryckarna märks för andra året i rad polisen. Den enda av de mätta institutionerna som klår polisen i förtroendeligan är Systembolaget.
Regeringen går dock åt andra hållet. Efter några års uppgång, med Stefan Löfven (S) som statsminister, sjunker förtroendet för regeringen på nytt – precis som den gjorde för Fredrik Reinfeldts borgerliga regering under första hälften av 2010-talet.
Bra läge för KD
Man får dock tänka på att 2018 var ett ovanligt turbulent år i svensk rikspolitik, med val och en långdragen regeringsbildning. När förtroendemätningen gjordes i början av 2019 visades en klar vinnare: Kristdemokraterna. 30 procent av de tillfrågade uppger sig ha ganska eller mycket stort förtroende för KD. Därmed möts också regeringen och KD på lika högt förtroendetal (30), fast de kommer från olika håll.
– Kristdemokraterna har hamnat i en ganska fördelaktig position, som ett konservativt alternativ för många allmänborgerliga väljare, men ändå inte antiliberalt som Sverigedemokraterna, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Han anser att KD hamnat mitt emellan Moderaterna och SD i kulturella värderingsfrågor som synen på familj, traditioner och lag och ordning. KD:s uppgång från 13 till 30 procent med ganska eller mycket stort förtroende är bland de största förändringar som noterats i en Förtroendebarometer.
C och L neråt
Centern och Liberalerna har gått åt andra hållet, med klara minskningar till 19 respektive 13 procent med stort förtroende. Enligt Henrik Ekengren Oscarsson får de två mittenpartierna sota för sin uppgörelse med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i regeringsbildningen – i alla fall just nu.
– Vi vet inte hur det blir på lång sikt. Väljarna kommer att behöva utvärdera om Centerpartiet och Liberalerna upplevs ha tagit ansvar för landet, eller om de svikit, säger Henrik Ekengren Oscarsson.
S och M i topp
Det parti som åtnjuter störst förtroende är Socialdemokraterna, med marginella förändringar sedan 2018. Moderaterna hamnar på en andraplats.
Nytt för i år är att man även mätt förtroendet för namngivna influerare i sociala medier. Förtroendet för dem är mycket lågt. Toppsiffran är fem procent.
Undersökningen gjordes med 1 200 webbintervjuer under februari och mars.
(Micke Larsson/TT)