Juntaledare lämnar Myanmar för krismöte
Myanmars juntaledare Min Aung Hlaing är på plats i Indonesiens huvudstad Jakarta. Foto: Rusman/AP/TT


Myanmars juntaledare Min Aung Hlaing har anlänt till Indonesiens huvudstad för krismöten med sydostasiatiska ledare.

Det är hans första utlandsresa sedan militären tog makten i Myanmar – vilket har följts av stora protester som juntan har svarat på med våld. Över 700 människor har dödats och Min Aung Hlaing har stått i fokus för omvärldens kritik av den blodiga utvecklingen.

Den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Aseans möte i Jakarta kommer att fokusera på situationen i Myanmar. Det är det första samordnade internationella initiativet för att få ett slut på oroligheterna i landet, som styrdes av militären 1962–2011.

– Vi hoppas att toppmötet ska nå fram till en överenskommelse om åtgärder som är bra för Myanmars folk, säger Indonesiens utrikesminister Retno Marsudi.

Demonstranter som kräver demokrati har samlats utanför Aseans högkvarter i Jakarta. Myanmars civila ledare Aung San Suu Kyi sitter fängslad sedan kuppen. En diplomatkälla uppger att Asean sannolikt kommer att uppmana juntan att upphöra med våldet mot civila och tillåta att ett särskilt sändebud träffar Suu Kyi.

(TT-AFP-Reuters)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.