Jordbävning skakade södra Australien
En korsning i storstaden Melbourne, i den australiska delstaten Victoria, har spärrats av sedan delar av en byggnad rasat. Foto: James Ross/AP/TT


Flera byggnader har skadats i en jordbävning med magnituden 5,9 i sydöstra Australien. Det ovanliga skalvet sägs vara ett av det största i området på över 200 år.

Marken började gunga strax efter klockan 9, lokal tid. I landets näst största stad Melbourne, i delstaten Victoria, sprang människor i panik ut på gatorna och flera byggnader evakuerades.

Under förmiddagen följde sedan flera efterskalv, det kraftigaste med magnituden 5,5, enligt Victorias vice delstatsminister James Merlino.

Han säger att rapporter om skador på närmare 50 byggnader hittills har kommit in, rapporterar ABC News. Bilder och filmer visar bland annat hur delar av taket och väggen på en äldre byggnad i Melbourne har rasat ihop.

Däremot har inga dödsoffer eller allvarligare personskador rapporterats.

Det ovanliga skalvet är enligt Geoscience Australia ett av det största som har registrerats i östra Australien sedan den europeiska kolonisationen i slutet av 1700-talet.

Det inträffade i nationalparken Alpine, omkring 19 mil nordost om Melbourne, på tio kilometers djup, och skakningarna kändes även på Tasmanien, i huvudstaden Canberra och på vissa håll i landets största stad Sydney.

(TT)

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat introduktionserbjudande – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Webb- och e-tidning endast 1 krona första månaden, klicka här! Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Om du även vill ha 4 utgåvor papperstidning första månaden betalar du endast 19 kronor och klickar här! Förnyas automatiskt för 149 kr/mån.