Stora mängder kylvatten släpps ut i havet vid kärnkraftverken. Finns det ingen möjlighet att använda detta på något sätt? Problemet är inte unikt för kärnkraft. Även i andra typer av kraftverk skapas stora volymer ljummet vatten. Boven i dramat är fysiken i vattenånga. Jan Blomgren reder ut begreppen.
Nu talas det om ny kärnkraft. Motståndare mot kärnkraft brukar inte sällan framhålla kärnkraft som oerhört slösaktigt eftersom två tredjedelar av energin kastas bort som spillvatten. Jag har fått frågan från många läsare om man inte skulle kunna dra nytta av kylvattnet istället för att bara spola ut det i havet. Detta motiverar en snabbkurs i värmelära för den intresserade allmänheten.
I ett kärnkraftverk utvecklas värme i en reaktor med hjälp av klyvning av atomkärnor av uran. Vattnet kokar till ånga under högt tryck, ungefär 70 gånger högre än vanligt lufttryck. Ångan leds till en turbin, vilket i princip är ett slags vindkraftverk. Har man högt tryck innan turbinen och lägre tryck efter turbinen kan ångan bokstavligen blåsa genom turbinen, och tvinga den att rotera. Den rotationen kopplar man till en generator som skapar elström.