Kriget i Syrien är långt ifrån över. Det står klart sedan rebellgrupper inlett en ovanligt omfattande offensiv mot Damaskus, kort innan en ny omgång av FN-ledda fredssamtal i Genève.
Huvudstaden har under större delen av de senaste sex åren varit avskärmad från mycket av den förödelse som drabbat andra platser under kriget. Men den senaste tiden har rebeller inlett en offensiv mot Damaskus som av bedömare beskrivs som den mest omfattande på flera år.
Från sitt fäste i östra Ghouta har rebeller skjutit raketer mot regeringskontrollerade delar av centrala Damaskus medan statliga medier rapporterar att regeringsarmén genomfört ett stort antal luft- och artilleriattacker mot rebellerna.
Dessutom har flera andra offensiver brutit ut på andra håll i landet, även om det är oklart hur länge rebellerna kan upprätthålla tempot i attackerna.
Visar offensiv kraft
Sedan Ryssland grep in militärt 2015 har kriget vänt till Bashar al-Assads fördel. Men med attackerna mot Damaskus visar den väpnade oppositionen att den fortfarande kan genomföra offensiva åtgärder, trots att den har pressats tillbaka i hela Syrien.
De nya striderna överskuggar den femte rundan av FN-ledda fredssamtal som inleds i Genève på torsdag. Syftet är att försöka sätta stopp för konflikten som dödat över 320 000 människor och drivit miljontals människor på flykt. Men båda sidor anklagar varandra för bristande engagemang i försöken att hitta en lösning.
Med en rad viktiga segrar mot rebeller och jihadister i bagaget ses det som osannolikt att Damaskus ska kompromissa.
-Som jag ser det finns inget hopp. Regimen fortsätter att vinna mark och det finns ingen anledning att göra den minsta eftergift, säger Syrienspecialisten Thomas Pierret till nyhetsbyrån AFP.
"Stärkt opposition"
En talesperson från en av de rebellgrupper som ingår i den löst formade alliansen Fria syriska armén har i sin tur sagt att Damaskusoffensiven kommer att stärka oppositionens hand vid förhandlingarna.
Den splittrade oppositionen kräver att Bashar al-Assad ska avgå, men presidenten vägrar. Regimen, som beskriver rebellerna som terrorister, vill att "kampen mot terrorismen" ska prioriteras vid samtalen i Genève, som väntas pågå till den 1 april. På agendan står också diskussioner om en politisk övergångsprocess.
(TT)