Den man i 40-årsåldern som misstänks ha hållits instängd i en lägenhet i Stockholm har opererats för sina skador och ska nu förhöras. Mannens mamma, en kvinna i 70-årsåldern, är anhållen.
– Hans skador bedöms inte vara livshotande, säger Ola Österling vid polisen.
I söndags kväll hittades en man i 40-årsåldern i en lägenhet i Haninge kommun i Stockholm. Han misstänks ha hållits instängd i 28 år av sin mamma, vilket Expressen var först med att berätta.
– Det ska ha varit en nära släkting som har hittat honom, mer än så vill jag inte kommentera utredningen i nuläget, säger Emma Olsson, kammaråklagare vid Södertörns åklagarkammare, till TT.
Läkare larmade
Kvinnan i 70-årsåldern har anhållits misstänkt för olaga frihetsberövande samt grovt vållande till kroppsskada och grovt vållande till sjukdom. Hon nekar till brott.
Enligt uppgifter till Expressen ska en kvinnlig släkting till mannen ha tagit sig in i bostaden där hon hittade honom knappt talbar. Han ska då ha varit svårt medtagen, tandlös och haft stora variga sår över kroppen.
Sonen fördes till Karolinska universitetssjukhuset och åklagaren Emma Olsson bekräftar för TT att sonen har behövt opereras på grund av sina skador.
– Det är en läkare som larmat polisen, säger Emma Olsson.
Mannens skador bedöms dock inte vara livshotande, uppger Ola Österling, presstalesperson hos polisen i region Stockholm.
Ska kartläggas
Under dagen ska polisen besöka sjukhuset för att hålla förhör med sonen.
– Den närmaste tiden ska vi kartlägga den här mannens levnadsomständigheter och hans situation, säger kammaråklagare Emma Olsson.
Bland annat ska man hålla vittnesförhör och lägenheten har spärrats av för en brottsplatsundersökning.
– Senare i eftermiddag eller i morgon ska jag ta ställning till häktningsfrågan, säger Emma Olsson.
Häktningsbeslut måste tas senast på torsdag klockan 12.
Under utredningens gång hoppas Emma Olsson få svar på när mannen senast var i kontakt med läkare.
Kommunen har kontaktats
Om uppgifterna om den instängda sonen stämmer har han inte haft någon kontakt med myndigheter sedan mellanstadieåldern.
Håkan Filipsson, pressansvarig vid Haninge kommun, bekräftar för TT att polisen tagit kontakt med kommunen angående en förundersökning om olaga frihetsberövande.
– Vi samarbetar med polisen utifrån det, men mer än så kan jag inte gå in på eftersom det finns misstanke om ett allvarligt brott.
TT: Om ett barn inte dyker upp i skolan under ett antal år, hur kan det inte följas upp av kommunen när det råder skolplikt?
– Eftersom det pågår en förundersökning vill jag inte spekulera i just det aktuella fallet. Rent allmänt vad gäller skolplikt så följer vi upp ärenden.
TT: Vad innebär det?
– Att vi tar reda på vad det är som har hänt – vi hör av oss till familjer och vårdnadshavare. I vissa fall polisanmäls händelsen, säger Håkan Filipsson och betonar:
– Självklart tar vi och alla kommuner skolplikten på allvar.
(Klara Stefansson/TT)