Indien kan få nästa stora Iphone-fabrik

Taiwanesiska Foxconn, som sedan länge är en ledande underleverantör av Iphone-telefoner till Apple, planerar indisk storsatsning. Arkivbild Foto: Kin Cheung AP/TT


Den taiwanesiska kontraktstillverkaren Foxconn Technology planerar en storsatsning på en ny Iphone-fabrik i Bengaluru i Indien. Det handlar om en investering på omkring 700 miljoner dollar (7,3 miljarder kronor), enligt Bloomberg.

Beslutet är ett tecken på hur företag hanterar den allt djupare geopolitiska klyftan mellan USA och Kina, och att Kina snabbt kan förlora sin position som världsledande tillverkare av konsumentelektronik.

Den nya anläggningen kan skapa 100 000 nya arbetstillfällen i Bengaluru, som ligger i delstaten Karnataka, enligt Bloombergs källor. Den kan förutom Iphone-tillverkningen även komma att användas för att montera ihop telefoner och för att producera delar till elbilar.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!