IT-expert: Viktigt bara använda teknik man litar på
Huawei har överklagat Post- och telestyrelsens beslut om 5G, men har också mycket teknik hos slutanvändarna. Foto: Andy Wong


Kinesiskägda företag måste enligt en lag överlämna information i sina nätverk till regimen. Det är en viktig orsak till att svenska säkerhetsmyndigheter inte låter de stora kinesiska leverantörerna delta i den svenska 5G-utbyggnaden.

Två lagar, från 2014 och 2017, kräver att kinesiska individer och företag överlämnar underrättelser och information till staten, om den kräver det. Dessa lagar gäller enligt experter även Huawei och ZTE, även om Huawei har förnekat det.

Skillnaden mellan att ha teknik centralt i nätverken och ute hos användarna är grovt sett att den hanterar olika mängder information. Mycket information från många användare i centrum. Mindre, men personligare, ute hos användarna.

Data värd pengar

Alla användarappar samlar in data. Frågan är vart informationen skickas. Det är viktigt att läsa användarvillkoren noga, säger Maria Kihl, professor i internetsystem vid Lunds universitet.

– Din data är värd pengar och var och en måste fatta ett beslut om vilka risker man är beredd att ta.

Det kan handla om i vilken grad man litar på myndigheterna i det land som tar hand om informationen.

Tilliten avgörande

Örjan Tjernström, forskare inom distribuerande datorsystem på Luleå tekniska universitet, skriver i mejl till Epoch Times:

– Generellt handlar säkerhet alltid i någon punkt, om att lita på något. Det kan vara en certifikatsutgivare, implementationen av ett säkerhetsprotokoll, en hårdvara. Så fort man misstänker att något inte är tillräckligt säkert … ska man byta ut det.

Tekniken kan avslöja mycket.

– Exempelvis kan användarens förehavanden samlas in, allt från rörelsemönster till tangentbordsinmatningar, konversationer och lösenord, i klartext, som inte ens behöver avkrypteras.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.