IS-kvinna stoppas från att återvända till Storbritannien
På fotot syns Shamima Begum som anslöt sig till terrororganisationen IS i Syrien. Foto: Laura Lean – WPA Pool/Getty Images


21-åriga Shamima Begum, som anslöt sig till terrororganisationen IS i Syrien, stoppas från att återvända till Storbritannien. Det meddelar den brittiska Högsta domstolen.

Begum, vars föräldrar ursprungligen kommer från Bangladesh, var 15 år när hon tillsammans med två vänner reste till Syrien. Där nere gifte hon sig med en IS-krigare. För närvarande hålls hon inspärrad i al-Roj-lägret.

2019 drog den dåvarande inrikesministern Sajid Javid in hennes medborgarskap då man bedömde att hon utgör en säkerhetsrisk.

Därefter fastslog en appellationsdomstol att hon har rätt att i Storbritannien bestrida beslutet att dra in hennes medborgarskap.

Inrikesdepartementet överklagade beslutet. På fredagen meddelar Högsta domstolen att Shamima Begum inte har rätt att återvända till Storbritannien.

Tror du också på den klassiska journalistikens ursprungliga roll att rapportera – utan någon agenda? Prova då Sveriges nya nyhetstidning i en månad för endast 99 kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: