Hus i Malmö invaderade av faraomyror
Flera hus i Malmö har behövt saneras på grund av myror. Foto: Erik Simander/TT-arkivbild


Över 60 hushåll i Bellevuegården i Malmö är drabbade av faraomyror – myror som ursprungligen kommer från tropiska länder i Afrika. Trots saneringar har skadedjuren inte försvunnit, skriver Hem & Hyra.

Sedan i somras har flera bostäder tillhörande förvaltaren Stena sanerats men utan att de ovälkomna gästerna har dödats. De boende har fått ställa ut myrfällor och miljöförvaltningen är inkopplad.

– Det är inget vidare det här. De biter inte men en gång när jag satt i vardagsrummet och drack kaffe hade jag plötsligt en på handen. Jag tycker att man borde kunna få reducerad hyra, säger en av de boende till tidningen.

Faraomyrorna är svåra att ta kål på och sprider sig lätt. Flera drottningar kan i motsats till andra myrarter bo i samma bo, och när det blir för trångt kan en drottning ta sitt pick och pack samt några andra myror och flytta för att bygga bo någon annanstans.

I november 2016 stämde en familj i Malmö sitt bostadsbolag på nästan en halv miljon kronor bland annat på grund av faraomyror som tagit sig in i bostaden.

(TT)