Hubbleteleskopet visar spektakulär våg från Supernova-explosion
Bild: Cygnusslingan, ESA/Hubble & NASA, W. Blair; med tillstånd av Leo Shatz. Infällning: Hubbleteleskopet. NASA via Getty Images


NASA:s Hubbleteleskop har fångat ett hisnande skådespel med "slöjlika" band som forsar fram genom rymden i en otrolig hastighet – en våg från en supernova-explosion som skulle ha kunnat ses av människor på jorden för cirka 15 000 år sedan.

Den spektakulära explosionsvågen, känd som Cygnusslingan, slungades ut från en enorm döende stjärna, och den fortsätter att forsa fram genom rymden än idag.

Tack vare Hubbles avancerade teknik har man kunnat ta detaljerade bilder av loopen som befinner sig cirka 2 400 ljusår bort.

Enligt Europeiska rymdorganisationen (ESA) var den döende stjärnan sannolikt omkring 20 gånger solens massa. Sprängvågen, som har expanderat så mycket som 60 ljusår från stjärnans centrum, sprider sig fortfarande med en hastighet på cirka 350 km per sekund genom rymden.

Bild från NASA/ESA Hubbleteleskopet som visar en sektion av Cygnus Loopen, på ett avstånd av cirka 2 400 ljusår. Foto: ESA/Hubble & NASA, W. Blair; med tillstånd av Leo Shatz

Rymdfenomenet fick namnet Cygnusslingan på grund av dess position inom konstellationen Cygnus (svanen) sett från jorden. Det vi ser genom Hubble är ytterkanten av supernovans våg.

Den är synlig för det mänskliga ögat eftersom supernovamateria drivs fram genom interstellär materia med låg densitet vid sprängvågens ytterkanter, som värmer och komprimerar damm och gas till en ”slöjlikande” struktur.

Och storleken hjälper till – hela Cygnusslingans explosionsvåg sträcker sig över ett område på himlen som är 36 gånger större än en fullmåne, enligt NASA.

Efter att den senaste bilden släpptes av NASA i augusti, lade vetenskapsförfattaren Corey Powell upp den på Twitter med texten: ”För 15 000 år sedan såg människor en strålande supernova lysa upp i konstellationen Cygnus. Detta var före skriftspråket, men universum behöll ett vackert protokoll över explosionen.”

Hubbleteleskopet fångade de första bilderna av Cygnusslingan 1991, ett år efter att teleskopet lanserades. Men på grund av ett initialt problem med teleskopets primära spegel var bilderna en aning suddiga vid den tiden, vilket dock har rättats till av astronauter, som sedan dess gjort flera besök på teleskopet.

Idag framträder Cygnusslingans fantastiska gyllene band klarare än någonsin.

Hubbleteleskopet på en bild tagen av en besättningsmedlem under ett serviceuppdrag, strax efter att rymdfärjan Atlantis fångade Hubble med sin robotarm den 13 maj 2009. Foto: NASA/JSC/Wikimedia Commons

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.