Att prins Harry och Meghan formellt inte längre tillhör det brittiska kungahuset är en logisk följd av prinsparets krav på självständighet, enligt hovexperten Roger Lundgren. Separationen med hovet är trots allt historisk och kommer att bli vägledande för brittiska kungligheter som inte trivs med formaliteterna.
Det är ny mark som paret bryter. Att så framträdande medlemmar ur den brittiska kungafamiljen lämnar sina uppdrag har aldrig hänt, åtminstone inte under liknande omständigheter.
— Det närmsta som går att jämföra med är hertigen av Windsor, som abdikerade på 30-talet, säger hovexperten Roger Lundgren till TT.
Även Sarah Ferguson och prinsessan Diana lämnade kungafamiljen efter att de skilt sig från prinsarna Andrew och Charles. Men ingen av dem hade titlarna med sig från födseln, påpekar Lundgren.
Registrerat varumärke
Beskedet från drottningen innebär att Harry och Meghan kan göra vad de vill. Men erfarenheten från hur tidigare kungligheter har agerat efter att ha lämnat hovet tyder på att det inte är en lätt balansgång som väntar dem.
— "Fergie" (Sarah Ferguson) heter fortfarande "duchess of York" och det är ungefär så som det kommer att bli med Harry, som behåller titeln "duke of Sussex". Men hon har fått väldigt mycket kritik genom årens lopp för att ha utnyttjat det kungliga namnet som ett varumärke, säger Roger Lundgren.
Paret har redan lanserat en hemsida och dessutom registrerat ett varumärke, "Sussex royal", för att marknadsföra en mängd olika produkter. Men även om de inte längre ska använda sina titlar har Harry och Meghan lovat att "värna hennes majestäts värderingar", enligt ett uttalande från Buckingham Palace.
Drottningens sorg
Roger Lundgren tror att de kommer att gå samma väg som den tidigare amerikanske presidenten Barack Obama och hans fru Michelle.
— De kommer säkert att skriva något stort avtal med Netflix, Spotify eller liknande. Något som ger dem en stark bas att stå på. Sedan följer säkert böcker och föreläsningar, spår Lundgren, som tror att världen kommer att få ser mer av hertigen och hertiginnan av Sussex nu än tidigare.
De senaste två veckorna har beskrivits som tumultartade för det brittiska kungahuset. Drottning Elizabeth visste inget om prinsparets beslut om att lämna sina formella uppdrag och enligt uppgifter i brittiska medier mottog hon beskedet med besvikelse och sorg.
"Lett till ett prejudikat"
Harry har beskrivits som kungafamiljens mest populära medlem, men att han nu lämnar den tror Roger Lundgren inte kommer att påverka populariteten för det brittiska kungahuset. Vad det däremot innebär är att hovet går en osäker framtid till mötes. Förutom drottning Elizabeth med sina 93 år består familjen av flera ålderstigna kungligheter.
Närmast i tronföljden står prins Charles, som redan är 73 år. Därför hade Meghan och Harry behövts, hävdar Lundgren.
— Dels för att det finns en massa arbetsuppgifter som måste fördelas, dels för att de drar intresse till kungahuset som ingen annan gör. Men de hade bestämt sig och det har nu lett till ett prejudikat som innebär att det går att hoppa av.
(Julius Bengtsson/TT)