Högsta arbetslöshetssiffrorna på över 20 år
Sverige har inte haft så högra arbetslöshetssiffror sedan 1997, enligt Arbetsförmedlingen. Foto: Peter Kroon/Arbetsförmedlingen


Den pågående pandemin har slagit hårt mot ekonomi och sysselsättning. Enligt Arbetsförmedlingen har Sverige inte haft så här hög arbetslöshet sedan 1997.

Redan i början av året, innan pandemin, var arbetslösheten på uppgång på grund av en avmattning i ekonomin. När pandemin slog till under våren ökade den ytterligare, för att sedan stabiliseras något under hösten.

– Coronapandemin slog hårt i en konjunktur som redan var på väg att mattas av. Krisen har också påskyndat en strukturomvandling som innebär att vissa jobb inom exempelvis handeln inte kommer tillbaka, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

I december uppgick antalet långtidsarbetslösa till drygt 175 000. Det är 24 000 fler än året innan. Även den grupp som varit inskrivna på Arbetsförmedlingen mellan sex och tolv månader, och riskerar att hamna i långtidsarbetslöshet, har ökat med drygt 40 000 till 112 000 personer.

Annika Sundén säger i pressmeddelandet att det är mycket oroväckande att fler människor riskerar att hamna i långtidsarbetslöshet, och att det är särskilt viktigt med kompetensutveckling och utbildning för de grupperna.

I genomsnitt var totalt 437 000 personer inskrivna som arbetslösa under 2020.

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.