Kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 stängs av i åtta dagar från och med fredag, meddelar ägaren OKG. Det betyder att elpriset blir högre än vad det annars skulle ha varit, enligt Erik Ek på Svenska kraftnät.
– Vi går ned på fredag och kopplas bort från elnätet under åtta dygn. Vi har fått en sekundär bränsleskada. Det innebär att pyttesmå bitar av bränsle har kommit ut i det interna processvattnet, säger Desirée Liljevall, kommunikationschef vid ägarbolaget OKG.
Till nästa helg ska reaktorn kopplas på elnätet igen, förklarar hon.
TT: Finns det risk för ett längre stopp än de åtta dygnen som nu planeras?
– Det kan jag inte svara på. Men det här är inte så komplicerat. Först ska vi ta anläggningen till kallt läge, sedan ska de 700 bränsleknippena tas upp och undersökas, man lyfter upp dem sakta, sakta.
Därefter ska prover ske innan återstarten, enligt Desirée Liljevall.
Högre elpris
Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät, säger att stoppet betyder ett högre elpris.
– Under den här perioden kommer elpriset att vara högre än vad det annars skulle ha varit. Det betyder att elen måste komma in någon annanstans ifrån. Antingen från norra Sverige, från minskad export eller, om det blåser mycket i norra Europa, från ökad import, säger han.
Dessutom påverkas överföringen i elnätet, enligt Erik Ek.
Oskarshamn 3 producerar runt 1 400 megawatt. Det motsvarar runt 10 procent av elbehovet i Sverige så som det ser ut under tisdagen.
"Redan hårt drabbat"
Enligt Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på Energiföretagen, är det olyckligt att stoppet sker just i södra Sverige.
– Södra Sverige är redan hårt drabbat. Mindre produktion innebär högre priser, även om det hänger på flera andra faktorer som temperaturnivåer och vind, säger han.
Enligt Erik Ek är det tacksamt att stoppet sker i mars den här gången och inte som senast i december.
– Nu börjar det bli lite varmare och då minskar behovet av el. Så länge det inte är smällkallt är förutsättningarna bra även om det försvinner mycket produktion. Elsystemet klarar av det här, säger han.
Sverige har sex kärnkraftsreaktorer, tre i Forsmark, två i Ringhals och en i Oskarshamn.
Ringhals reaktor 4 har varit ur drift sedan i augusti 2022, då en viktig del gick sönder i samband med förberedelser för återstart efter underhåll. Den är planerad att vara i drift igen den 19 mars.
Även kärnkraftverket i Oskarshamn har haft kortare stopp under fjolåret.
(TT)