Historiskt när Netanyahu ställs inför domstol
Motståndare till Netanyahu med plakat och munskydd märkta "crime minister". Bilden är från april. Foto: Oded Balilty/AP/TT


Korruptionsanklagade Benjamin Netanyahu ska nu både styra Israel som premiärminister och samtidigt bli den förste på posten att försvara sig i domstol.

Enligt en Israelkännare är det sannolikt att Netanyahu i slutändan hamnar i fängelse.

— Det är helt unikt, säger Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

— Få israeler tänkte sig nog att detta skulle kunna ske, trots att israelisk politik med svenska mått mätt är väldigt kaotisk.

Det var bara några veckor sedan som Benjamin Netanyahus nya koalitionsregering med Benny Gantz svors in och satte punkt för över ett år av politiskt dödläge i Israel. Men nu riktas strålkastaren mot de korruptionsanklagelser som har skuggat den israeliska premiärministern de senaste åren.

Vill slippa

Rättegången skulle egentligen ha inletts i mars, men sköts upp på grund av de restriktioner som införts för att tackla coronaviruset. Men nu har det blivit dags för Netanyahu att inställa sig i domstolen i Jerusalem – även om han in i det sista försökte slippa vara på plats för att lyssna på när anklagelserna mot honom läses upp.

— Än så länge har han inte skadats nämnvärt politiskt av det här. Men om det kablas ut bilder på honom när han sitter i rättegångssalen och tar emot åtalspunkterna så skulle det kanske kunna skada honom, säger Schierenbeck.

— Netanyahu tänjer på det demokratiska systemet och vill bli särbehandlad och inte behöva närvara första dagen. Men riksåklagaren har framhållit att det råder likhet inför lagen, även för premiärministrar.

Dyra gåvor

Netanyahu står åtalad för bestickning, bedrägeri och trolöshet i tre korruptionsfall som bland annat omfattar anklagelser om att han har tagit emot dyra gåvor som cigarrer och champagne från en Hollywoodmogul samt försökt att få flera medier att skriva mer fördelaktigt om honom i utbyte mot politiska tjänster.

Premiärministern nekar till alla brott och menar att han är utsatt för en politiskt orkestrerad häxjakt. Han får medhåll av sina lojala anhängare på högerkanten som tycks stå kvar vid hans sida oavsett vad som händer.

— Det här polariserar det israeliska samhället ytterligare, säger Schierenbeck.

— Netanyahus anhängare står fortfarande bakom honom och ser rättsprocessen som en del av de strukturella skillnader som finns mellan olika judiska grupper i Israel. Rättegången har blivit en del av de interna judiska konflikter som finns i samhället.

Riskerar fängelse

Om han döms för bestickning riskerar Netanyahu tio år i fängelse och upp till tre år för bedrägeri och trolöshet. Men han kan sitta kvar som premiärminister under processen, vilket också gäller om han döms och överklagar – en process som kan ta många år.

— Det är nog ganska stor sannolikhet att han hamnar i fängelse. Att hans fall har tagits så här långt tyder på att riksåklagaren har tydliga belägg för anklagelserna. Annars skulle de inte göra detta, säger Schierenbeck.

— Men rättegången kan ta flera år eftersom den handlar om så många och grova anklagelser. Och Netanyahu kommer troligen att försöka att förhala och förhindra processen.

(Sofia Eriksson/TT)

Fakta

Anklagelserna mot Benjamin Netanyahu

(TT)

Rättegången mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu handlar om bedrägeri, bestickning och trolöshet – anklagelser som han nekar till. Till grund för åtalet ligger tre ärenden som kallas fall 1 000, 2 000 och 4 000.

Fall 1 000 rör anklagelser om att Netanyahu och hans hustru Sara har tagit emot gåvor, värda motsvarande omkring 2,5 miljoner kronor, från Hollywoodproducenten Arnon Milchan och kasinomiljardären James Packer. Det handlar bland annat om champagne, cigarrer och smycken. I gengäld ska åtminstone Milchan ha fått politiska tjänster, bland annat hjälp med att förlänga sitt visum i USA. De formella anklagelserna är bedrägeri och trolöshet.

Fall 2 000 rör misstankar om att Netanyahu slutit avtal med Arnon Mozes, ägaren till dagstidningen Yedioth Ahronoth. I utbyte mot positivare bevakning ska Netanyahu enligt åklagarna ha erbjudit lagstiftning med syfte att bromsa en rivaliserande dagstidning. Även i det fallet står Netanyahu åtalad för bedrägeri och trolöshet.

Fall 4 000 anses vara det mest graverande. Det handlar om att Netanyahu ska ha beviljat förmåner till Israels största telekomföretag Bezeq, i utbyte mot positivare bevakning av honom på en nyhetssajt kontrollerad av bolagets majoritetsägare Shaul Elovitch. I det fallet anklagas Netanyahu för bestickning, utöver bedrägeri och trolöshet.