De har haft sin egen kultur i århundraden och har lika mycket gemensamt med Norge som med Sverige. Nu kämpar Per-Anders Tapper för att härjedalingarna, med sin unika historia och sitt speciella språk, ska få status som minoritet och urfolk.
Det område som i dag klassas som Härjedalen började befolkades strax efter att inlandsisen hade dragit sig tillbaka. Man levde då i mindre grupper eller familjer och överlevde på jakt, fiske och insamlande av det naturen kunde ge. De äldsta bostäderna är daterade till cirka 5000 f.Kr.
När folket i Härjedalen började bedriva handel var det inte bara det som i dag är Sverige man inriktade sig på. Man rörde sig lika mycket i norska områden. Och om man ska tro Tord från Trosavik, som i ett gränsdokument från 1273 redogjorde för Härjedalens första bebyggelse, var den första bosättaren en norrman vid namn Härjulf Hornbrytare som kom till området på 800-talet. Dokumenterade fastighetsaffärer från 1406 finns i Tännäs och man har funnit en tidig form av jordbruk med odling av korn i Fjällnäs daterad 4 000 år tillbaka.