Hårda vindar i södra Sverige
Det blåser hårda vindbyar i södra Sverige. Vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över Öresundsbron. Foto: Johan Nilsson/TT-arkivbild


Det blåser hårda vindar i södra Sverige och SMHI har valt att gå ut med en klass 1 varning på grund av vindbyarna.

– Det kommer att vara blåsigt i dag med hårda vindbyar under stora delar av dagen, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI.

Vindarna har varit hårda över Bohuslän och Göteborg under natten till onsdag. Som högst uppmättes vindar på 27,4 meter per sekund vid väderstationen Väderöarna utanför Bohuskusten. Vid 07-tiden på onsdagen hade de värsta vindarna gett med sig.

– Blåsten är under avtagande. Det är främst kring kuststationerna som det är blåsigt, mot inlandet avtar vindarna alltmer.

Trots det kommer det att vara fortsatt blåsigt under dagen.

– Det är främst i södra Sverige som det kommer att vara hårda vindbyar i dag, säger Henrik Reimer.

En klass 1-varning för mycket hårda vindbyar har utfärdats i Örebro län. De kraftiga vindarna där ser dock ut att avta under förmiddagen, enligt SMHI.

– Samma vädersystem som har gett vindar längs Västra Götaland under natten har rört sig nordost.

Även under torsdagen kan hårda vindbyar blåsa upp i delar av södra Sverige.

Tågtrafiken mellan Uddevalla och Strömstad stängdes vid midnatt och kommer inte att börja gå igen förrän framåt 12-tiden på onsdagen. Även sträckan Borås–Varberg har ställts in och kommer inte att trafikeras igen förrän vid 10-tiden på onsdagsförmiddagen.

På Öresundsbron råder en varning i båda riktningar och vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över bron. Varningen kommer att gälla till klockan 09.00.

(TT)