Hållbart när spillvärme driver odling

Romanticatomater som i dag importeras till Sverige från Holland kommer i stället att odlas i de stora växthusen i Frövi, Lindesberg, när anläggningen är klar 2023. Foto: Wa3rm


Bristen på el i kombination med politiska beslut om elektrifieringen av samhället och regeringens mål om ett fossilfritt Sverige 2045 kräver nya lösningar. Nu har ett nytt projekt startat där storskalig livsmedelsproduktion ska drivas med spillvärme från industrin.

Nyligen togs första spadtaget till ett helt nytt industriprojekt med klimat- och miljöfokus, Regenergy Frövi, i Lindesberg, där en tio hektar stor växthusodling med tomater och en lika stor vattenbruksodling för jätteräkor ska byggas. Produktionen ska drivas med överskottsvärme, så kallad spillvärme, från det intilliggande skogsindustriföretaget Billerudkorsnäs.

Enligt Fredrik Indebetou, en av grundarna till bolaget Wa3rm som står bakom projektet, ska det förutom att skapa en cirkulär industrilösning med effektivare energianvändning, öka Sveriges självförsörjning av livsmedel, minska transporterna och skapa såväl nya jobb som tillväxt. Projektet ligger i linje med regeringens hållbarhetsmål, den svenska livsmedelsstrategin och samverkar med elektrifieringen av industrin.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!