Sugen på nässelsoppa eller ramslökspesto? Nu är det på många håll i landet hög tid att bege sig ut i naturen och plocka vårens första läckerheter.
De här växterna ska du just nu hålla utkik efter i skog och mark.
Brännässlan, en klassiker. Späda blad väl kokta i en gräddig soppa serverad med en ägghalva är en kulinarisk upplevelse så här på våren – tycker åtminstone en del. Det är nu, när de rara smånässlorna börjar titta upp, som du ska bege dig ut och plocka blad, vänta inte till dess att de blir stora och sträva. Den karaktäristiska brännässlan är lätt att få syn på, och växer i allt från dikesrenar till buskage.
Ät upp ogräset
Kirskål är en annan uppstickare så här under våren. Få vet dock att det retliga ogräset går alldeles utmärkt att använda som spenat. Varför inte göra ett försök att blanda de färska bladen i en vårfräsch sallad? Innan du slår till, se till att försäkra dig om att växten du plockar verkligen är kirskål och inte någon giftig "lookalike".
Den vitlöksdoftande ramslöken är just nu på väg upp i södra delen av landet. De här bladen är guld värda i både hemmagjord pesto, en matig sallad eller varför inte som smakförstärkare? Bladen kan användas hackade, som likt gräslök kan ströslas över maten. Bladen luktar vitlök – var noga med att inte förväxla dessa med den liknande liljekonvaljen som är giftig.
Innan du plockar ramslök, var noga med att kontrollera så att växten inte är fridlyst i det län du befinner dig i.
Skandinavisk smak
Har du en björk på gården eller ute i trädgården? Passa på att tappa upp lite läskande sav på flaska. Borra ett hål i trädets stam och fäst en liten slang och flaska intill. Saven kan drickas eller kokas ner till sirap. Glöm dock inte att täppa igen eventuella hål i stammen när du är klar med din tappning. Och tappa aldrig ur någon annans träd utan att fråga markägaren om lov.
Den som är uppmärksam kan snart se att vintertrista granar i skogen börjar bilda nya, ljusare skott. Späda och perfekta att plocka. Prova att lägga in eller blanda ner som krydda i en viltgryta. Skotten går även att koka ner till sirap och göra god måltidsdryck av. Den äventyrliga kan prova att använda granskotten som smak i hemmagjord glass och sorbet – eller varför inte testa att ge olja och vinäger en skandinavisk smak?
Källa: Skogsskafferiet, Norrskog och Den virtuella floran
(Anna Karolina Eriksson/TT)