loadingSå här ser det ut i skånska Alnarp just nu. Foto: Johan Nilsson/TT
Så här ser det ut i skånska Alnarp just nu. Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes

Håll utkik efter vårens läckerheter

Epoch Times

Sugen på nässelsoppa eller ramslökspesto? Nu är det på många håll i landet hög tid att bege sig ut i naturen och plocka vårens första läckerheter.

De här växterna ska du just nu hålla utkik efter i skog och mark.

Brännässlan, en klassiker. Späda blad väl kokta i en gräddig soppa serverad med en ägghalva är en kulinarisk upplevelse så här på våren – tycker åtminstone en del. Det är nu, när de rara smånässlorna börjar titta upp, som du ska bege dig ut och plocka blad, vänta inte till dess att de blir stora och sträva. Den karaktäristiska brännässlan är lätt att få syn på, och växer i allt från dikesrenar till buskage.

Ät upp ogräset

Kirskål är en annan uppstickare så här under våren. Få vet dock att det retliga ogräset går alldeles utmärkt att använda som spenat. Varför inte göra ett försök att blanda de färska bladen i en vårfräsch sallad? Innan du slår till, se till att försäkra dig om att växten du plockar verkligen är kirskål och inte någon giftig "lookalike".

Den vitlöksdoftande ramslöken är just nu på väg upp i södra delen av landet. De här bladen är guld värda i både hemmagjord pesto, en matig sallad eller varför inte som smakförstärkare? Bladen kan användas hackade, som likt gräslök kan ströslas över maten. Bladen luktar vitlök – var noga med att inte förväxla dessa med den liknande liljekonvaljen som är giftig.

Innan du plockar ramslök, var noga med att kontrollera så att växten inte är fridlyst i det län du befinner dig i.

Innan du plockar ramslök, kontrollera så att den inte är fridlyst i det län den växer i. Foto: Johan Nilsson/TT

Skandinavisk smak

Har du en björk på gården eller ute i trädgården? Passa på att tappa upp lite läskande sav på flaska. Borra ett hål i trädets stam och fäst en liten slang och flaska intill. Saven kan drickas eller kokas ner till sirap. Glöm dock inte att täppa igen eventuella hål i stammen när du är klar med din tappning. Och tappa aldrig ur någon annans träd utan att fråga markägaren om lov.

Den som är uppmärksam kan snart se att vintertrista granar i skogen börjar bilda nya, ljusare skott. Späda och perfekta att plocka. Prova att lägga in eller blanda ner som krydda i en viltgryta. Skotten går även att koka ner till sirap och göra god måltidsdryck av. Den äventyrliga kan prova att använda granskotten som smak i hemmagjord glass och sorbet – eller varför inte testa att ge olja och vinäger en skandinavisk smak?

Källa: Skogsskafferiet, Norrskog och Den virtuella floran

(Anna Karolina Eriksson/TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingSå här ser det ut i skånska Alnarp just nu. Foto: Johan Nilsson/TT
Så här ser det ut i skånska Alnarp just nu. Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes

Håll utkik efter vårens läckerheter

Epoch Times

Sugen på nässelsoppa eller ramslökspesto? Nu är det på många håll i landet hög tid att bege sig ut i naturen och plocka vårens första läckerheter.

De här växterna ska du just nu hålla utkik efter i skog och mark.

Brännässlan, en klassiker. Späda blad väl kokta i en gräddig soppa serverad med en ägghalva är en kulinarisk upplevelse så här på våren – tycker åtminstone en del. Det är nu, när de rara smånässlorna börjar titta upp, som du ska bege dig ut och plocka blad, vänta inte till dess att de blir stora och sträva. Den karaktäristiska brännässlan är lätt att få syn på, och växer i allt från dikesrenar till buskage.

Ät upp ogräset

Kirskål är en annan uppstickare så här under våren. Få vet dock att det retliga ogräset går alldeles utmärkt att använda som spenat. Varför inte göra ett försök att blanda de färska bladen i en vårfräsch sallad? Innan du slår till, se till att försäkra dig om att växten du plockar verkligen är kirskål och inte någon giftig "lookalike".

Den vitlöksdoftande ramslöken är just nu på väg upp i södra delen av landet. De här bladen är guld värda i både hemmagjord pesto, en matig sallad eller varför inte som smakförstärkare? Bladen kan användas hackade, som likt gräslök kan ströslas över maten. Bladen luktar vitlök – var noga med att inte förväxla dessa med den liknande liljekonvaljen som är giftig.

Innan du plockar ramslök, var noga med att kontrollera så att växten inte är fridlyst i det län du befinner dig i.

Innan du plockar ramslök, kontrollera så att den inte är fridlyst i det län den växer i. Foto: Johan Nilsson/TT

Skandinavisk smak

Har du en björk på gården eller ute i trädgården? Passa på att tappa upp lite läskande sav på flaska. Borra ett hål i trädets stam och fäst en liten slang och flaska intill. Saven kan drickas eller kokas ner till sirap. Glöm dock inte att täppa igen eventuella hål i stammen när du är klar med din tappning. Och tappa aldrig ur någon annans träd utan att fråga markägaren om lov.

Den som är uppmärksam kan snart se att vintertrista granar i skogen börjar bilda nya, ljusare skott. Späda och perfekta att plocka. Prova att lägga in eller blanda ner som krydda i en viltgryta. Skotten går även att koka ner till sirap och göra god måltidsdryck av. Den äventyrliga kan prova att använda granskotten som smak i hemmagjord glass och sorbet – eller varför inte testa att ge olja och vinäger en skandinavisk smak?

Källa: Skogsskafferiet, Norrskog och Den virtuella floran

(Anna Karolina Eriksson/TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024