En H&M-fabrik i Burma har delvis förstörts i samband med protester mot arbetsvillkoren. Bland annat har fabrikens kinesiske chef utsatts för våld av kvinnliga medarbetare.
Bråket beskrivs som ett av de värsta i Burma på många år, och protesterna har pågått över en månad. Produktionen i den kinesiskägda fabriken, som är en av Hennes & Mauritz 40 underleverantörer i landet, har legat nere sedan den 9 februari.
En videoinspelning visar hur flera kvinnliga arbetare då omringar och slår fabrikschefen, som kämpar för att ta sig därifrån. I slutet av februari stormade hundratals arbetare fabriken och slog sönder maskiner, datorer och övervakningskameror.
Innestående övertid
- Spänningarna mellan arbetare och företagsledning har ökat dag för dag, säger fackföreningsledaren That Paing Oo, som sparkades i januari efter att ha tagit tjänstledigt utan tillåtelse.
That Paing Oo ledde i fjol en protest som ledde till att fabriken betalade ut innestående övertidsersättning till de flesta av fabrikens 570 arbetare.
Sammanlagt handlade det om motsvarade 467 000 kronor.
Förhandlingar pågår
Ingen greps under bråken i förra månaden, uppger polisen. Representanter för arbetarna förhandlar fortfarande med ledningen om vilka villkor som ska gälla då fabriken åter öppnas.
"H&M-gruppen är oroad över konflikten och vår affärsrelation med fabriken är för närvarande stoppad. Vi följer utvecklingen noga och är i nära dialog med fackförbund och arbetsgivare", skriver H&M i ett uttalande, där klädjätten också säger sig kunna påverka arbetsvillkoren via samarbete med facken.
(TT-Reuters)