Gränskontroller mot Danmark – 4 700 avvisade
Inresekontroll vid betalstationen på Lernacken vid Öresundsbrons fäste på den svenska sidan om Öresund. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT


Polisen varnar för långa köer på Öresundsbron på grund av gränskontrollerna mot Danmark. Hittills har fler än 4 700 personer stoppats från att resa in i Sverige.

Inreseförbudet riskerar att leda till långa köer på Öresundsbron när arbetspendlingen över sundet ökar efter ledigheterna, enligt polisen.

"Den som måste resa in i Sverige i dessa dagar behöver ha god tidsmarginal. Särskilt i rusningstid får man räkna med lång väntan vid den svenska gränskontrollen på Öresundsbron", säger kommenderingschef Per Olof Söyseth i ett pressmeddelande.

Vissa undantag

Sedan förbudet trädde i kraft den 22 december har över 4 700 personer stoppats vid kontrollstationerna vid Öresundsbron, i Helsingborg och på tågstationen i Hyllie.

Förbudet innebär att bara svenska medborgare och utländska medborgare som omfattas av undantagen får passera gränsen från Danmark till Sverige.

Utländska medborgare som bor eller arbetar i Sverige, personer som arbetar inom transportsektorn, och personer med trängande familjeskäl finns med på listan över dem som omfattas av undantagen, enligt Regeringskansliet.

Väntan vid Lernacken

"Kontrollen av inresande är 100-procentig och man kan inte chansa på att bli insläppt i Sverige. Varje resenär måste kunna bevisa sin rätt att komma in i landet genom att till exempel visa anställningsbevis, lönebesked eller utdrag från folkbokföringsregistret", säger Söyseth.

Öresundsbrokonsortiet rapporterade också om att trafiken i riktning mot Sverige tidvis gick trögt på eftermiddagen och kvällen på onsdagen.

Vid kontrollstationen vid Lernacken i sydvästra Malmö låg väntetiderna till och från på 15–20 minuter.

(Erik Paulsson Rönnbäck/TT)

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.