17 000 göteborgare ska testas för covid-19 – på en vecka. Masstestningen, som inleds efter midsommar, ska ge en bättre bild av hur många i staden som är sjuka just nu.
Från och med nästa vecka får 17 000 slumpvis utvalda göteborgare en inbjudan och ett provtagningskit hem i brevlådan. Tanken är att självtesterna, så kallade PCR-tester, ska ge en ögonblicksbild av smittspridningen av covid-19 i Göteborg.
– Vi kommer att få en mer sann bild av den aktuella situationen, säger Magnus Lindh, som är sektionschef för klinisk mikrobiologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
– Om man bara tittar på statistiken från patienter eller de med symptom som söker själva kan det bli snedvridet, beroende på till exempel benägenhet att söka vård eller olika tillgång till vård.
Fem områden har valts ut, för att täcka in olika boendeformer: förorterna Biskopsgården och Bergsjön, Majorna samt Haga/Vasastaden i centrala Göteborg samt ett villaområde i Björkekärr i Örgryte.
– Vi ville att det skulle vara olika karaktär på områdena. Det var viktigt att ha två miljonprogramsområden med, annars kanske vi skulle dra fel slutsatser när man jämför dem med innerstan, säger Magnus Lindh.
Ger ögonblicksbild
Massprovtagningen kommer enbart att ge svar på om testpersonerna är sjuka i covid-19 i det ögonblick som de svabbar sig själva i näsan och halsen. Att ta reda på hur många som redan haft sjukdomen, via ett antikroppstest, blev för omständligt den här gången.
– Man måste ha ögonblicksbilder också. Vi mäktar inte med nu att göra en antikroppstestning samtidigt, för det kräver blodprov, säger Magnus Lindh.
– Men vi tänkte kanske köra det efter sommaren, i början av september. Då är det också fler som har haft det, då får man lite mer information.
Antikroppstest dröjer
Västra Götalandsregionen har de senaste veckorna genomfört cirka 20 000 provtagningar per vecka, till stor del på personer med lindriga symptom som lämnat prov via vårdcentral.
Vård- och omsorgspersonal kan sedan en tid också göra antikroppstester. En generell sådan möjlighet kommer troligen dock inte att erbjudas förrän i höst, enligt Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.
– Vi har inte öppnat för allmänheten än. Vi jobbar för en lösning, men kan inte belasta våra vårdcentraler med det just nu, säger hon.
– Det är möjligt att vi inte startar förrän till hösten för att ha en fullgod logistik.
(Jens Bornemann/TT)