Kriminella gäng har sedan några år utgjort ett hot mot vårdpersonal på akutmottagningar i svenska städer. På onsdagen beslutar riksdagen om att personer som stör ordningen lättare ska kunna avvisas från sjukhusen.
Det är inte bara i Stockholm, Göteborg och Malmö som hotet mot akutmottagningarnas personal ökar, utan även i mindre städer som Norrköping, Borås, Västerås och Uppsala, skriver en grupp Kristdemokrater i den motion som idag behandlades i riksdagen. Man förklarar det med att gängkriminaliteten ökat.
Våldet har blivit så vanligt att det nästan ”normaliseras” på sjukhusen, skriver kristdemokraterna i sin motion:
”I Uppsala vittnar en akutsköterska om att det kan komma ett gäng om 50 personer som kallar personalen för könsord och dödshotar dem. Hoten är så vanligt förekommande att personal inte ens alltid tar det på allvar.”
Vill man få bukt med problemen krävs kraftiga åtgärder, skriver gruppen med Kristdemokrater.
”Det är en sak att ha en besvärlig patient och en helt annan att hantera stora grupper med människor som antingen vill skada en patient eller personalen. Därför behövs fler åtgärder som stärker tryggheten för patienter och personal samt att polisen har förutsättningar att förhindra ordningsstörningar.”
På en del platser har situationen blivit så osäker att man stängt av området för att kunna utföra sitt jobb. I april spärrades exempelvis akutmottagningen i Helsingborg av efter ett gängbråk, eftersom man ville att vårdpersonalen skulle kunna jobba i säkerhet med de fem män som hade sökt vård i samband med brottet. Detta då man inte visste vilken hotbild de skadade hade mot sig.
Justitieutskottet uppmanar regeringen att göra ”en översyn av vilka åtgärder som kan vidtas”, skriver Expressen. Bland annat ska obehöriga personer som kommer in på sjukhuset och ”stör ordningen, hotar personal och försvårar vård” lättare kunna avvisas från platsen.