Frysta nödlån, risk för inställda betalningar och en ekonomi som börjat krympa igen. Grekland närmar sig åter en finansiell härdsmälta, med risk för grexit, nyval eller ett fjärde stödprogram med villkorade nödlån.
Grekland är inne på sitt åttonde år av kris, med skyhög statsskuld och en arbetslöshet på drygt 23 procent. Återigen tryter statskassan inför sommaren samtidigt som betalningskraven tornar upp sig.
Manöverutrymmet för den regeringskoalition som styr landet sedan 2015 är mycket litet, med tuffa villkor från långivare och en befolkning som säger nej till nya åtstramningar.
Marknaden nervös
Regeringen i Aten hoppas hitta en väg genom nålsögat, en uppgörelse som öppnar dörren för nya nödlån och som även Internationella valutafonden (IMF) kan skriva på. Då skulle fokus kunna flyttas från åtstramningar till skuldlättnader och kanske även kvantitativa lättnader från Europeiska centralbanken (ECB) på samma villkor som andra euroländer får. Det skulle innebära ett stort steg på vägen mot finansiering på egen hand i stället för med villkorade nödlån från EU och IMF.
Men det ser kärvt ut. Mer stöd till Grekland ser än en gång ut att kunna bli en olöst fråga när eurozonens finansministrar träffas på fredag.
Kristecken överallt
Kristecken syns numera nästan överallt. Greklands BNP började krympa igen under fjärde kvartalet i fjol och inköpschefsindex från landets industri har med en nedgång i mars fallit sju månader i rad, med vikande orderingång, ökade varsel och produktionsneddragningar.
Greklands centralbank har begärt en höjning av taket för likviditetsstöd från ECB, för att kunna ge mer akut hjälp till landets banker. Samtidigt visar statistik att grekiska hushåll och företag plockade ut motsvarande 27 miljarder kronor från sina bankkonton under januari-februari. Kontouttagen är därmed på den högsta nivån sedan 2015, när Grekland var nära att sparkas ut ur eurozonen sedan ett tidigare stödprogram till krislandet spårat ur.
Ännu ett stödprogram
Den gången slutade det - efter en dramatisk sommar präglad av våldsamma kravaller, stängda bankomater och kapitalkontroller - med ett tredje stödprogram med nödlån och ett nyval där den bräckliga koalitionsregeringen med vänsterledaren Alexis Tsipras som premiärminister vann med knapp marginal.
Många räknar med att dagens situation utmynnar i ännu ett stödprogram till Grekland, det fjärde sedan 2010. Det kan även bli aktuellt med nyval igen, i ett läge där Tsipras vänsterparti rasat i opinionsmätningarna.
Det skulle bli det sjätte grekiska valet på åtta år.
(TT)