Danmark är på väg att gradvis öppna sitt samhälle igen och den första fasen kan bli större än vad som tidigare har aviserats.
Under påskhelgen lämnade oppositionen förhandlingarna med den S-ledda regeringen, men har nu haft nya samtal med statsminister Mette Frederiksen.
Den 11 mars – samma dag som Världshälsoorganisationen, WHO, klassade coronavirusets utbrott som en pandemi – stängde Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) landets förskolor och skolor.
Sedan dess har även folksamlingar med fler än tio personer förbjudits, landets gränser har stängts och restauranger har fått slå igen.
Lämnade förhandlingar
Nu ska en gradvis öppning av det danska samhället ske. Med början på onsdagen ska de yngsta barnen få återvända till skolor och förskolor. Under veckan ska även den planerade hälso- och sjukvården sakta men säkert börja rulla i gång igen.
Under tisdagen flaggade Frederiksen att den första fasen av en öppning av samhället kan bli större än vad regeringen tidigare har aviserat.
– Hälsomyndigheternas bedömning är att vi kan öppna lite mer. Vi kan göra fas ett lite större. Men det ska fortsatt göras ansvarsfullt och med försiktighet, sade statsministern under ett pressmöte på tisdagen.
Den socialdemokratiska regeringen har fått kritik för att inte involvera oppositionen i hur öppnandet av det danska samhället ska gå till. Under påskhelgen lämnade Folketingets blå block, med Venstreledaren Jakob Elleman-Jensen i spetsen, förhandlingarna om återöppnandet av hälso- och sjukvården
"Regeringen har stängt ned landet utan en konkret plan för hur det ska öppnas igen. I dag är det patienterna som får betala priset", skrev Elleman-Jensen på Twitter.
"Räkna på smittoeffekten"
Nya samtal med regeringen väntar dock. På tisdagskvällen var de övriga partierna inbjudna till videomöten med Frederiksen för förhandlingar om hur den första fasen kan utvidgas.
– Vi vill höra vad partierna har för önskemål och be myndigheterna räkna på vad smittoeffekten blir av de olika förslagen, sade Frederiksen.
I Danmark har 299 personer som smittats av covid-19 avlidit, enligt tisdagens statistik. 380 personer är inlagda på sjukhus, varav 93 får intensivvård, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.
(Daniel Kihlström/TT)