Första snön på väg till norra Norrland
Det är tidigt på säsongen, men nederbörd och minusgrader innebär att snön som faller över norra Norrland i helgen kan ligga kvar i flera dagar. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT


I helgen väntas årets första stora snöfallsområde dra in över stora delar av norra Sverige. Snön väntas ta sig hela vägen ner till Sundsvall, och SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Norrbottens inland.

Snön är på väg söderut från nordligaste Lappland och väntas över helgen att breda ut sig över stora delar av norra Norrlands inland och kust. Mindre mängder snö har fallit i fjällområdena tidigare i år, men detta blir årets första stora snöfall.

– Även om det är tidigt på säsongen är det ändå en hel del snömängder som väntas – en till två decimeter snö. Lokalt kan det säkert bli ytterligare, för det kommer även blåsa en del. Så det kan också bli drivor, säger Stina Kihlgren, meteorolog på SMHI.

För Norrbottens läns inland har en klass 1-varning utfärdats, och det finns även risk för stora mängder snö i kustområdena ner mot Umeå. Snöfallsområdet kommer ligga kvar över Norrbottens och Västerbottens län ända till söndagen och delar av måndagen innan det mattas av.

Snön rör sig söderut mot Sundsvall i slutet av helgen. Mindre mängder snö kan falla hela vägen ner till Dalarna, men där är det ännu för varmt för att snön ska ligga kvar.

För Norrlands del blir det en kort respit. I början av nästa vecka kommer ett nytt stort nederbördsområde söderifrån, vilket innebär regn över södra Sverige, men snö från Dalarna och norrut. Därpå följer lite mildare luft, vilket kan innebära töväder.

– Vi har period framför oss där framför allt i kustlandskapen i norr får snöfall och minusgrader, och som sedan töar litegrann de kommande veckorna. Det kommer ligga precis i det där gränslandet, säger Stina Kihlgren.

(Lucas Brischetto/TT)