Förslaget: It-studenter kan få betala för att jobba

Kina: Arbetsmarknad

Nyutexaminerade studenter samlas på en jobbmässa i staden Changchun i Jilinprovinsen i Kina, den 22 november 2008. Foto: China Photos/Getty Images


I Kina debatteras frågan om huruvida studenter ska betala företag för att få jobba eller praktisera. Med den stora ungdomsarbetslöshet som råder i landet har frågan blivit alltmer aktuell, särskilt i it-sektorn.

En välkänd it-debattör som kallar sig ”Diade Technology” postade på Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter, ett inlägg som gick ut på att nyutexaminerade studenter helt enkelt borde betala it-företagen för att få jobba där. Arbetslösheten är stor i den gruppen, och många små till medelstora företag i sektorn har det svårt. ”Två flugor i en smäll”, tyckte Diade Technology.

Inlägget fick omfattande kritik. ” Varifrån ska jag få pengarna för att betala min chef varje månad för att vara anställd? Från mina föräldrar?” skrev en användare. Den ursprungliga posten blev så småningom blockerad, men skärmdumpar av den har fortsatt att cirkulera och debatteras.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!