Upptäckten av fossil från en okänd spindelart i Sydkorea visar att deras ögon lyste i mörkret. Resultaten publicerades i Journal of Systematic Paleontology och innehåller ”det första bevarade fossilet av ett tapetum hos ett spindelöga.”
Fossilen av spindlarna är äldre än 110 miljoner år. Paul Selden, professor i Geologi vid University of Kansas och medförfattare till studien, beskriver tapetum lucidum som ”en reflekterande struktur i ett inverterat öga där ljus kommer in och skickas tillbaka till syncellerna”, i ett pressmeddelande. Det är det vävnadslager i ögat som kan reflektera ljus genom näthinnan, som en spegel.
Fossiliserade spindlar är ovanligt i sig, och än mer ovanligt är det att hitta arter med sådana märkliga ögon.
”Det är roligt att ha så ovanligt välbevarade drag av den interna anatomin som ögonstrukturen. Det är verkligen inte ofta man ser något sådant bevarat i ett fossil”, säger Selden.
Spindlarna hittades i Jinju-formationen, ett område med skiffer, i Sydkorea. Vid undersökningen kunde man identifiera totalt tio fossil. Två av dem hade lysande ögon, vilka är typiska för jagande däggdjur som katter och hundar.
”De reflekterar verkligen och sticker klart ut”, sade Selden till National Geographic, och kallade upptäckten för ”ett slags heureka-ögonblick”.
”De här spindlarna fanns bevarade i märkliga fläckar på mörkt berg, så det som syntes direkt var de ganska stora ögonen som var ljust markerade med halvmåneformade drag”, förklarade Selden.
Forskarteamet, som leddes av Tae-Yoon Park från Koreas polarinstitut, upptäckte att spindlarna hade en kombination av unika karakteristika från dagens spindlar. ”De spindlar man ser med verkligt stora ögon är hoppande spindlar, men deras ögon är vanliga. När man däremot ser vargspindlar i mörker så ser man deras ögon reflektera ljus precis som hos katter.”
Ögonens struktur ger ledtrådar till hur de här spindlarna fungerade.
”Det som är mest intressant för mig och andra som forskar på synen, är den inblick som tapetum ger i de här forntida djurens livsstil. Troligtvis var de nattaktiva jägare!” sade Nathan Morehouse, professor vid University of Cincinnati, till National Geographic.
Spindlar som är så här gamla brukar vanligen hittas i bärnsten, som kan bevara dem bättre. Att hitta dem i mjuk skiffer som togs bort på grund av byggnation ”är så ovanligt eftersom de är mycket mjuka. De har inget skyddande skal så de förmultnar mycket lätt”, sade Selden.
Förhållandena måste ha varit precis rätt för de här små fossilen så att de kunde överleva så länge och vara i så bra skick.
”Normalt skulle de flyta ovanpå. Men här sjönk de och det höll dem borta från bakterier som skulle ha brutit ner dem. Det kan ha rört sig om förhållanden med låg syrehalt.” sade Selden, enligt University of Kansas.
Forskarna har jämfört de ovanliga fossilen med andra som bevarats i bärnsten. Selden säger att upptäckten i Sydkorea har gjort att forskarna nu ”vill åka tillbaka och titta på bärnstensfossilen för att se om vi kan hitta tapetum hos dem, som stirrar på en från bergsfossilet, men inte är så uppenbart i de som finns i bärnsten eftersom de bevaras på så olika sätt.”
Forskarna försöker fortfarande lösa frågan om hur de här spindlarna använde sina lysande ögon till sin fördel. Dagens spindlar med tapetum, som vargspindlar, har sina ögon framtill, medan ögonen hos de spindlar de just upptäckte ”sitter mer i hörnen på huvudet, snarare än framtill, vilket är lite av ett mysterium”, säger Selden i pressmeddelandet.
Man vet ännu inte om spindlarnas tapetum gjorde deras nattsyn klarare eller suddigare. Spindelspecialister hoppas i alla fall på mer.
”Det kommer förmodligen att förbli okänt hur de här spindlarna använde sina ögon, såvida inte en ännu bättre uppsättning fossil dyker upp”, sade Morehouse.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.