Det är ett litet antal människor som driver våldsbrottsligheten i varje område. Att vända sig direkt till dem och "tala allvar" kan ge stora effekter, enligt den amerikanske forskaren David Kennedy.
– Vi säger till dem: Vi vet vem du är, vi vet vad du gör, vi vill att du ska överleva - men de värsta sakerna du sysslar med måste upphöra.
Han har kommit till Sverige för att medverka vid den brottsförebyggande konferensen "Råd för framtiden" i Malmö, där han ska berätta om den metod som sprids i USA från John Jay College i New York City - Group Violence Intervention.
– Det här sättet att arbeta har en 20-årig historia. Det är inte perfekt, men det är effektivt, säger han.
Sällan nöjda
Metoden fokuserar på dem i en våldshärjad stadsdel som är mest drivande. De är sällan själva nöjda med det liv de lever, påpekar han.
– Du tänker på dem som "bad guys", men de är faktiskt ofta offer själva, de var det som barn och de är det nu. De har trauman bakom sig och är ofta beroende av alkohol och droger, säger David Kennedy.
Rättsväsende och socialtjänst samarbetar och identifierar dem som ska sökas upp. Vid mötena medverkar också företrädare för området, till exempel någon som tidigare själv varit offer för brott.
Det inte är fråga om någon förhandling, utan ett klargörande av vad som gäller - att polisen har ögonen på dem, vilka straff som väntar och också vad de ställer till med för sina nära och hela sin omgivning, inte minst det gäng de ingår i. Men samtidigt gäller det att visa att det finns en väg bort från kriminaliteten, framhåller David Kennedy.
Spridd över USA
TT: Men är de inte redan medvetna om allt det här?
– Det har visat sig att de inte är det. Och även om de skulle veta vad lagen innebär, vilket de inte alls alltid gör, så vet de inte vad som ska hända i morgon. Om du säger till dem i dag att "du kommer att gripas i morgon", då brukar de sluta.
Via ett nationellt nätverk är metoden spridd över USA och används för att få bukt med öppen narkotikahandel och för att få ner antalet mord i utsatta områden.
– Vi kan få ner antalet mordfall med 30-50 procent i de riktigt svåra miljöer vi pratar om, säger David Kennedy.
(TT)