Författaren Margit Sandemo är död
Författaren Margit Sandemo har avlidit, 94 år gammal. Arkivbild från 2015. Foto: Roger Turesson/DN/TT


Författaren Margit Sandemo har avlidit vid 94 års ålder.

Den norsk-svenska författarens böcker har sålts i upp emot 40 miljoner exemplar.

"Det är med stor sorg familjen kan meddela att Margit Sandemo stilla somnade in i sitt hem i Skåne, natten till i dag", skriver familjen i ett pressmeddelande, rapporterar norska medier.

I Margit Sandemos böcker har handlingen ofta varit förlagd till historisk tid, med starka inslag av fantasy. Framför allt är hon känd för den 47 böcker långa romanserien "Sagan om Isfolket", som hon skrev mellan 1982 och 1989.

Skrev in i det sista

I februari i år satt hon i hemmet i Skillinge och skrev på sin 184:e bok, vilket hon berättade i en intervju med Dagens industri.

2014 tilldelades Sandemo en kunglig förtjänstmedalj i Norge, för sitt bidrag till att få norska barn att läsa.

– Jag har hört lärare berätta om elever som aldrig har öppnat en bok förut men som plötsligt slukar alla böckerna om Isfolket. Jag tror att mina böcker för många har varit en språngbräda in i litteraturens värld och det är jag stolt över, sade Margit Sandemo i en intervju med tidskriften Skriva år 2015.

Margit Sandemo tar emot den norska kungens förtjänstmedalj av Norges kung Harald och drottning Sonja, 2014. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT-arkivbild

"Vi kommer att sakna Margit väldigt", skriver hennes norska förlag Bladkompaniet, enligt nyhetsbyrån NTB.

"Hon var en vacker människa och en stor inspirationskälla för oss alla. Hennes kreativitet, muntra humör och stora livslust sken igenom i hennes böcker – vilket också läsarna märkt. Hon trollband oss alla."

Svensk uppväxt

Sandemo var barn till en svensk mamma och en norsk pappa och föddes i Lena, Norge, den 23 april 1924. Hon växte huvudsakligen upp i Sverige och har i långa perioder också bott i landet. Sedan ungefär 15 år tillbaka har hon varit bosatt i Skillinge på Österlen.

Familjen meddelar att Sandemo inte ville ha någon begravning. I stället kommer hennes aska att spridas vid en ceremoni vid familjens stuga i de norska fjällen, på samma plats där hennes makes aska spreds för 19 år sedan. Margit och Asbjørn Sandemo var gifta i 54 år.

Författaren lämnar efter sig två söner, sju barnbarn och tio barnbarnsbarn, rapporterar Verdens Gang.

(TT)

Vildhundarna vill ta elefantungen men mamman ingriper – otrolig urkraft

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?