Fördelarna med att öva på tålamod

Att utöva tålamod kan ge oss styrka. Foto: Sofia Drevemo


Tålamod är förmågan att vänta. Om det är något du har lätt för så är det bara att gratulera och om det känns svårt så kanske du dessvärre säger eller gör något som du senare kommer få ångra. Att lära sig ta hänsyn till andra är något mycket värdefullt.

När vi har bråttom kan motgångar vara frustrerande och det känns som om allt går emot oss.

Tålamod lär dock ut en värdefull läxa: När vi inte har kontroll över omständigheterna så är det dags att flytta vårt fokus till det som vi kan kontrollera. En tålmodig inställning kan ge oss makten att ta itu med bakslag på det lugnaste, vänligaste och mest effektiva sätt vi förmår.

Vad som gör tålamodsprövningar så svåra är att vi måste sätta det vi håller på med i vänteläge, vilket är det är sista vi vill göra när vi är fokuserade på ett mål.

Enligt Dr. Rob Bell, idrottscoach och författare till flera böcker om mental träning, måste du ha rätt inställning för att förstå tålamod. Ett mål är något som motiverar dig. Det ger dig något att sikta på, men att ha det som första prioritet leder dig inte till framgång.

– Ett fokus på att vinna leder inte till att vinna. Du måste fokusera på processen, inte på resultatet.

Ofta har vi vänt på det. Vi är så fokuserade på att få det vi vill ha, och när vi vill ha det, så vi blir intoleranta mot allt som kommer i vägen för det.

Bell säger att kan vi styra denna process.

Om vi fokuserar på vad vi behöver göra för att få jobbet gjort och har tålamod med de förbättringar som behöver göras, så kommer detta på ett naturligt sätt leda till ett bättre resultat.

– Vi försöker bara vara en bättre version av oss själva än den vi var igår, säger Bell.

I slutändan är processen allt vi har. Det beror på att tillfredsställelsen inte ligger i att uppnå det mål vi strävar efter; istället är det den resa vi gör för att komma dit som ger oss den.

– Även om resultatet är det vi vill uppnå så är det inte det som berikar oss. Hur vi tar oss igenom saker och ting, glädjen vi känner, det är det som berikar för det är det som varar, säger Bell.

Vissa människor verkar ha gränslöst med tålamod, medan andra förlorar det vid minsta motgång. Lyckligtvis kan övning ge tålamod.

Enligt Nickia Lowery, professionell rådgivare och specialist på aggressionshantering, är ingen född med tålamod. Vår grundläggande instinkt är att få våra behov tillgodosedda medan förmågan att vänta är ett inlärt beteende.

– Du måste lära dig ta hänsyn till andra och lära dig vänta på att få dina behov tillfredsställda. Om du är uppfostrad till att alltid få som du vill, så kommer du troligtvis inte vara lika tålmodig som någon som har tvingats vänta på att få sina behov uppfyllda, säger Lowery.

Men tålamod beror inte bara på detta. Du måste också kunna möta motgångar med rätt attityd; vara lugn, avslappnad (eller åtminstone återhållsam) och vänlig. Att svara på förlust med avundsjuka och trots kommer inte att leda till tålamod, utan leder bara till manipulerande beteenden på grund av känslan av orättvisa.

– Om du tidigare aldrig fick det du önskade så kan det leda till förbittring och uppror, och föra med sig att du lär dig att ta för dig och blir utåtagerande mot andra för att få det du vill ha, säger Lowery.

Lowery anser att det bästa är att lära barn tålamod, men att det är positivt om man i alla åldrar övar sig på tålamod.

– Tänk om du bara kunde gå din väg, utan några negativa känslor, när någon är oförskämd mot dig. Tänk dig att du går genom livet lycklig, accepterande andra.

Tyvärr blir det allt svårare att träffa på någon med tålamod. Enligt Dr. Russell Thackeray, klinisk psykolog som specialiserat sig på tålamod, blir människor "programmerade till omedelbar tillfredsställelse" som ett resultat av vår bekvämlighetskultur.

Thackeray beskriver hur den moderna världen tillgodoser våra behov som aldrig förr. Tidigare tog allting längre tid. Människor var vana vid att vänta eftersom de var tvungna till det. Idag tar det för lång tid om en webbsida tar längre tid på sig än fem sekunder för att ladda ner.

– Jag tror att vi har svårt för att vänta på grund av de samhällsnormer som skapats. De förstärker idén om att vi inte behöver vänta på någonting, säger Thackeray.

Ingen vill vänta, men det kan finnas ett värde i att tvingas göra det. Hinder kan hindra våra planer, men de kan också ge oss en chans att pausa, ompröva och tänka om, leda oss på vägar som vi annars inte hade tagit och ge oss idéer som vi aldrig skulle ha övervägt.

– Vi får perspektiv och insikt med tålamod.

Med tillräckligt stort tålamod kan du se varje jobbigt ögonblick som en möjlighet att lugnt observera och överväga ditt nästa drag. I vissa fall kan det bästa svaret kanske vara att inte göra något alls.

– Ibland behöver saker bara få ha sin gång. Tålamod bör emellertid aldrig förväxlas med att förhala saker och ting eller att gå på tomgång, säger Thackeray.

Meditation är en beprövad metod för att utveckla tålamod, men alla möjligheter vi tar för att sakta ner och fokusera på nuet kan bidra till denna styrka.

Om vi inte övar på tålamod så kommer det inte att växa. Att ta upp mobilen under tråkiga ögonblick betyder att du aldrig behöver vänta; du har alltid något som kan distrahera dig för att få tiden att gå. Bell tror att dessa tekniska prylar kan beröva oss de lektioner vi behöver för att klara livet.

– Vi förbättrar vår mentala hälsa genom att lära oss hantera motgångar. Om jag aldrig behöver ta itu med dem för jag hela tiden kan distrahera mig från dem, så leder inte detta till mental hälsa.

Tålamod jämförs ofta med mindfulness. Bägge innebär att du fokuserar på livet just nu snarare än på vad du vill få utfört.

Men tålamod har också likheter med ett annat koncept: tillit.

Människor blir otåliga på grund av att de är rädda för att saker och ting inte ska fungera, enligt Bell.

– De tror att för att lyckas måste allt gå deras väg.

För många av oss är det svårt att ha tillit och lita på processen när vi inte omedelbart ser resultatet.

Enligt författaren Donna Cameron blir vi ofta otåliga när någon gör något för långsamt eller på ett konstigt sätt, som till exempel att försöka lära sin mormor hur man använder internet.

Cameron säger att det bästa är att vänligt, hjälpsamt och tålmodigt finnas där, erbjuda hjälp om du blir tillfrågad och uppmuntra inlärningsprocessen.

– I tålamodet finns det gåvor att hämta om vi tar oss tid att leta efter dem, säger Cameron.

Hennes tips för att stärka vårt tålamod är att lära oss stanna upp och tänka efter när vi känner oss irriterade, och att detta kan vara en hjälp till att fatta bättre och mer tålmodiga beslut.

– Otålighet, vad för den med sig? Sannolikheten är stor att du kommer ångra de hårda ord du sa. Tänk istället på vem du vill vara och hur dina samspel ska vidareutvecklas, säger Cameron.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.