Folkmusikens mötesplats
Kvartetten Breda Gatan (sång, fiol och nyckelharpa) som bildades 2019 var en av de medverkande grupperna på Korrö folkmusikfestival. Foto: Ida Frid


Korrö folkmusikfestival i Småland arrangeras i juli varje år. Så också i år men utspritt på elva olika spelplatser. Flera olika folkmusikgrupper medverkade i evenemanget. 

Helgen den 22–25 juli pågick Korröfestivalen på Korrö i södra Småland där man satsade på att ha en satellitfestival med flera konserter utspridda på olika spelplatser. Festivalen betonade i år fysiskt avstånd mellan varandra och spelplatser. Festivalarrangören Anders Smedenmark är nöjd med årets festival.

– Vi har haft många nöjda besökare. Platserna har varit begränsade men har legat runt sjuttio per konsert. Som flest var det 100 besökare i en kyrka, säger Anders.

Totalt sålde festivalen 1 600 biljetter. På festivalens Facebooksida går det att få en glimt av helgens aktiviteter genom olika filmklipp. Bland annat finns där ett fyra minuter långt klippt från den finska professionella munspelsgruppen Svängs konsert. I detta klipp spelar gruppen en svängig balkanlåt och gör verkligen skäl för sitt namn. 

En av gruppens medlemmar, Jouko Kyhälä, är troligen den förste i världen som doktorerat i ämnet munspel. Detta borde också vara den kvartett som reser på världens smidigaste sätt, med tanke på instrumentens storlek. Sväng består av två solistmunspel, ett ackordsmunspel och ett basmunspel. Det sistnämnda ger vad som kan höras i filmklippet som en maffig och stadig botten i musiken vilken har ett uttryck av schvungig balkankaraktär. 

Årets festivalkonserter hölls i bland annat Rävemåla kyrka (Musica Vitae feat. Nordic), Holken i Yxnanäs (Triakel), Handpappersbruket i Lessebo (Lena Jonsson Trio) och Logen på Korrö (Hoven Droven). Några spelkurser hölls i år men inte några dans- eller sångkurser.  Förutom de ovan nämnda artisterna medverkade även Ale Möller, Per Gudmundson, Jenny Gustafsson, Jordmån, Jonzon, Breda Gatan, Daahl, Trio Wolski, Gangspil med flera. 

Mats Einarsson, producent på P2 Live säger på nätet att de har varit med under Korröfestivalen och han tror att de har spelat in 14 konserter totalt. Framemot hösten planerar P2 att sända en hel del av konserterna.

– Från och med oktober och framåt kan man säga så blir det mycket Korröfestivalen i Sveriges Radio P2 eller i Folkmusiken i P2, som programmet heter, betonar Einarsson.

Han nämner några favoriter däribland folkmusikern Jenny Gustafsson. En musiker som har spelat i många olika sammanhang och jobbat mycket med att dokumentera och samla in västgötsk folkmusik. Einarsson hade inte hört henne förut, bara hört talas om henne och överraskades av hennes spel.

– Jag tyckte att hon spelade fantastiskt fint, med ett flöde och en rytmik som var betagande, så det tyckte jag väldigt mycket om, säger Einarsson.  

Förra året sändes Korröfestivalen 2020 helt digitalt och lades ut på hemsidan Musik syd där den fortfarande finns kvar att se gratis. Om du inte hade möjlighet att åka till Korrö och Småland så kan du få en vink om vad festivalen handlar om genom att titta på förra årets sändning. 

Nästan elva timmar ligger utlagda för de som är nyfikna. Ingenting kan ju slå upplevelsen av att vara på plats fysiskt men här kan man bland annat lära sig folkdanssteg och sjunga, lyssna på folklåtar, vara med på en låtkurs samt ta del av diverse folkmusikpersonligheter. 

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!

Fakta

Korröfestivalen

Festivalen startades redan 1985 i den lilla hantverksbyn Korrö och har genom åren växt.

Här finns en plats för både barn, ungdomar och vuxna och varje år arrangeras ungdomsläger och barnföreställningar.

Under en pågående festival sjuder det av musik både på konsertområdet och utanför.

Några minuters promenadväg bort finns en festivalcamping där man kan tälta och ställa upp husbil eller husvagn. Några sover i sina bilar. Här under stjärnhimlen hörs folktoner långt in på natten. 

Källa: www.korrofestivalen.se